Algemeen

27 november 2013

Technieklokaal kan blijven rekenen op brede steun

Technieklokaal kan blijven rekenen op brede steun

Goed opgeleid technisch personeel is essentieel voor de Nederlandse economie. Steeds meer partijen zijn zich dat bewust. Door de sterke vergrijzing van techniekprofessionals zal de vraag naar vakbekwaam personeel de komende jaren alleen maar toenemen. Promotie van techniek voor jongeren moet dan ook veel aandacht krijgen. Dat was een belangrijke boodschap op de ledenbijeenkomst van het Technieklokaal van stichting Bevordering Technisch Onderwijs (BTO) Berkelstreek.
De jaarlijkse ledenbijeenkomst van het Technieklokaal in Borculo werd goed bezocht. Het sympathieke initiatief kan blijven rekenen op brede steun. Met nuttige en leuke technieklessen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 in de gemeenten Berkelland en Lochem timmert de voorziening aan de weg en heeft het de afgelopen jaren veel goodwill gekweekt. De betrokkenheid van bedrijfsleven, overheid, onderwijs en de vele vrijwilligers is groot en stabiel. De ongeveer 100 leden zijn het Technieklokaal al vele jaren trouw. “Daar zijn we ze zeer dankbaar voor”, vertelde voorzitter Henk Huiskamp. “Er zijn veel partijen die ons een warm hart toedragen en voor ondersteuning zorgen. Daardoor kan het Technieklokaal ook in de nabije toekomst een rol van betekenis spelen, waardoor kinderen enthousiast gemaakt worden voor techniek. Dat is een goede en heel belangrijke zaak.” Henk Huiskamp meldde dat opnieuw een school zich heeft aangemeld voor de lessen. De dekkingsgraad is nu al groot, maar we blijven ernaar streven dat alle scholen meedoen.” De samenwerking met andere technieklokalen in de regio verloopt constructief.
Na de opening van voorzitter Huiskamp was het de beurt aan gastspreker Johan van den Abbeele, manager Technische Dienst van FrieslandCampina. Van den Abbeele gaf een informatieve lezing over het toonaangevende wereldbedrijf met een vestiging in Borculo. Hij ging ook dieper in op het belang van goed technisch personeel. “Het bedrijfsleven moet een actieve rol spelen, anders ontstaan er problemen. Onze Technische Dienst bestaat uit veertig medewerkers. Het gaat om mensen met een elektrotechnische en werktuigbouwkundige achtergrond en programmeurs. Daarvan is een deel ouder dan vijftig. Dat betekent dat er aanvulling moet komen. Zeker nu er met de nieuwbouw in Borculo ongeveer vijftig arbeidsplaatsen bijkomen.” Volgens de manager zijn er voor jongeren die voor techniek kiezen volop kansen. “Als leerbedrijf geven we studenten de mogelijkheid hier aan de slag te gaan. Doel daarvan is om mensen te binden, zodat ze hier blijven werken. Dat is goed voor de kwaliteit en continuïteit van onze onderneming.” FrieslandCampina in Borculo werd onlangs uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf van Nederland.
Elke dag voorziet FrieslandCampina ongeveer 1 miljard consumenten verspreid over de wereld van voeding die rijk is aan waardevolle voedingsstoffen. Met een jaaromzet van 10,3 miljard euro behoort het bedrijf tot de vijf grootste zuivelondernemingen in de wereld. FrieslandCampina maakt zuiveldranken, baby- & kindervoeding, kaas en desserts, room- en boterproducten, ingrediënten en halffabricaten voor producenten van baby- & kindervoeding, de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector. Het innovatieve bedrijf, waar techniek een grote rol speelt, heeft veel oog voor duurzaamheid en energiebesparingen. Bij de nieuwbouw op de productielocatie in Borculo is gekozen voor energie uit biomassa. Daarmee zet de onderneming een nieuwe stap op weg naar klimaatneutrale groei. In Borculo komt naast de bestaande vestiging een nieuwe fabriek met een sproeidroogtoren voor de productie van kindervoeding en ingrediënten. Daarmee is een investering gemoeid van 135 miljoen euro. De uitbreiding past in de groeistrategie route 2020 om de toenemende vraag naar producten met toegevoegde waarde aan te kunnen. Daarbij wordt gestreefd naar efficiënte en duurzame productieketens. Dat begint bij een duurzame melkveehouderij en de inkoop van duurzame grondstoffen, maar ook bij de productielocaties door het terugdringen van het gebruik van energie, water en afvalwater.
Voor meer informatie: www.btoberkelstreek.nl en www.frieslandcampina.com

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook