Algemeen

12 december 2013

Gemeente brengt publieksversie cultuurhistorische beschrijving uit

Gemeente brengt publieksversie cultuurhistorische beschrijving uit

Eerder deze week reikte burgemeester Hein Bloemen aan waarnemend voorzitter van de gemeenteraad Dinant Weenk het boekje ‘Berkelland: Van bossen, beken en havezaten’ uit. Het betreft hier de publieksversie van de cultuurhistorische beschrijving ‘Berkelland beschreven’ die op aandringen van de gemeenteraad tot stand is gekomen.
‘Informatie en inspiratiebron’
In het voorwoord van het 70 blz. tellende boek benadrukt burgemeester Hein Bloemen, tevens portefeuillehouder cultuurhistorie, het belang van deze portefeuille. “Als we ons bewust zijn van de cultuurhistorische waarden in landschap en gebouwen om ons heen, dan gaan we er ook bewuster mee om.” Hij noemt de cultuurhistorische beschrijving in het voorwoord een ‘informatie- en inspiratiebron’ die de parels, kronen en gouden randen van de mooie gemeente Berkelland beschrijft. Hij beschrijft daarnaast hoe het gekomen is dat er een publieksversie is gemaakt.
“Diverse raadsleden waren zo verguld met de 168 bladzijden uitzoekwerk, dat er eigenlijk grote behoefte bleek om de informatie aan een groter publiek uit te dragen.”
Aantrekkelijk beeldmateriaal
In de publieksuitgave is nu een aantal aantrekkelijke onderdelen van de cultuurhistorische beschrijving bijeen gebracht. Daarnaast zijn er wat aansprekende wetenswaardigheden aan toegevoegd, met name is een aantal bijzondere plekken in Berkelland nader beschreven.
Dit alles gelardeerd door aantrekkelijk beeldmateriaal. Het boek gaat onder meer over het ontstaan van het landschap vóórdat de mens verscheen. Daarnaast beschrijft het de invloed van ‘macht en gezag’, ‘het geloof’, ‘het verkeer’, ‘middelen van bestaan’, en ‘bebouwing in de loop der tijd’ op het landschap.
Verkooppunten (aanmelden kan nog)
Het boek ‘Berkelland: Van bossen, beken en havezaten’ is te koop in vier boekhandels (Kramer/Borculo, J.J. Kramer/Neede, Gellekink/Eibergen en Bruna/Ruurlo) voor 14,95.
Anderen die geïnteresseerd zijn in verkoop kunnen zich melden bij mevrouw E. van Hees: tel. 0545-250 250 of mailen: e.vanHees@gemeenteberkelland.nl.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook