Algemeen

12 maart 2014

“Bodemverzorging, composteren en bemesting”

“Bodemverzorging, composteren en bemesting”

Op dinsdag 25 maart 2014 om 19.00u organiseert de activiteitencommissie van Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen e.o. de boeiende lezing “Bodemverzorging, composteren en bemesten”. Elk jaar weer is dit een terugkerend onderwerp voor gesprekken en discussies tussen tuinliefhebbers. De lezing over tips en trucs voor het maken van compost en het belang van compost voor de verzorging van de bodem wordt verzorgd door mevrouw Marie José Meerstens uit Gemonde. Marie José Meertens is een bevlogen tuinliefhebber en oud-medewerker van De Kleine Aarde in Boxtel. Marie José Meertens heeft jarenlang ervaring met natuurlijk tuinieren en heeft daarover tuincursussen verzorgd bij de Kleine Aarde. Daarnaast werkt ze ook voor de AVVN, de Algemene Vereniging van volkstuinen in Nederland. Als milieukundige weet Marie José heel veel van ecologie en de bodem en die kennis wil ze graag met u delen.

De basis van tuinieren is bodemverzorging!
Omdat tuinieren niets anders is dan het op kunstmatige wijze beheren van de natuur, is het handig om je te laten leiden door de natuur, maar ook met de natuur mee te werken. Deze samenwerking heet ‘natuurlijk tuinieren’ en stimuleert het gegeven dat planten in de tuin hun voeding via de bodem krijgen. De bodem is als de maag van de plant. Hoe beter de structuur van de grond is hoe beter de plant voedingsstoffen kan opnemen uit de bodem. Ook een goed bodemleven is van belang. In en onder de grond doen talloze organismen, mits ze van ons die kans krijgen, hun nuttige werk.
Het verzorgen van de bodem kan door het toedienen van kunstmest. Kunstmest, dat mineraal van oorsprong is voedt de plant weliswaar rechtstreeks en snel, maar spoelt ook weer snel uit. Organische bemesting daarentegen voedt de plant via de bodem, bouwt humus op, maar voedt en verzorgt ook het bodemleven. Dit bodemleven heeft een belangrijke rol in de natuurlijke kringloop, zoals we die ook in een bos aantreffen. Bladeren, bijvoorbeeld, verteren door organismen, insecten en regenwormen en het verteerde materiaal zorgt ervoor dat het bos zonder bemesting door blijft groeien. Het is een kwestie van eten of gegeten worden. Dit proces kunt u ook in eigen tuin creëren door organisch materiaal te composteren.
Composteren is een van de hulpmiddelen van de natuur, waarmee een tuinier de planten in de tuin een grote dienst kan bewijzen, maar ook een evenwicht kan creëren tussen plant, dier en mens. De biodiversiteit in uw tuin zal er zeker door toenemen. Om te kunnen composteren zult u wel een aantal randvoorwaarden moeten scheppen. Het is belangrijk om een compostsysteem te kiezen dat bij de grootte van uw tuin past.
In de lezing wordt ingegaan op verschillende methodes om te composteren. Ook de toepassingsmogelijkheden van compost en hoe dit kan leiden tot succesvol composteren komen aan de orde.
Heeft u zelf vragen over bodemverzorging, composteren en bemesting stelt u deze dan gerust tijdens de lezing.

Volgens de activiteitencommissie een interessante lezing waardoor uw wellicht anders tegen het belang van goede bodemverzorging, composteren en bemesting aan gaat kijken

Locatie:
Café Dwars
Goorsestraat 219
7482 CG Sint Isidorushoeve

Entree voor leden € 2,50 ( op vertoon ledenpas) en voor niet-leden € 4,00 (incl. een consumptie)

Advertentie:

Booking.com

Lees ook