Algemeen

25 april 2014

Nationale herdenking op 4 mei

Nationale herdenking op 4 mei

Op 4 mei herdenken we in Nederland alle mensen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We herinneren ons de periode van rechteloosheid en onvrijheid. Om hieraan op gepaste wijze aandacht te schenken, heeft de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo op zondag 4 mei het volgende programma samengesteld:

Stille Tocht

Voor de Stille Tocht verzamelen we ons aan de achterzijde van de RK-Kerk aan de Steenstraat. In de kerk kan vanaf 18.55 uur een kaarsje worden aangestoken. De Stille Tocht vertrekt om ca. 19.15 uur. Als teken van vertrek zullen de klokken van de kerk luiden. De voettocht gaat over de begraafplaats van de kerk en vervolgens via de Boomgaarden naar het oorlogsmonument aan de Burg. Bloemersstraat en het Indië-monument in het Cycloonpark. Zowel op de begraafplaats, als bij de monumenten is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. In het Cycloonpark speelt het Koperensemble van muziekvereniging Volharding passende muziek.

Iets voor 20.00 uur zal de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd bereiken. Bij de graven van de Engelse piloten wordt 2 minuten stilte in acht genomen. Na de stilte wordt de Signaal taptoe geblazen door de heer G. Waanders. Ook hier is gelegenheid is tot het leggen van bloemen. Hierna wordt de stoet ontbonden.

Herdenkingsbijeenkomst

Om ca. 20.15 uur wordt in de Joriskerk aan het Muraltplein een openbare herdenkings-bijeenkomst gehouden. Als gastspreker houdt mevrouw A. Schreijer-Pierik een herdenkingsrede. De muzikale invulling gebeurt door het Koperensemble van muziekvereniging Volharding en zangvereniging De Berkelzangers. De vier prijswinnaars van de door ons uitgeschreven dichtwedstrijd dragen ieder hun eigen gedicht voor. Ook mevrouw G. Willekes draagt een gedicht voor. Amnesty International is met een stand vertegenwoordigd en vraagt aandacht voor de gewetensgevangenen in Turkije.

Het programma van de herdenkingsbijeenkomst ziet er als volgt uit:

1. Bij binnenkomst muziek van het Koperensemble muziekvereniging Volharding
2. 1e Lied “We shall overcome” van Pete Seeger
3. Begroeting door voorzitter Wicher Soek
4. Voordracht gedichten prijswinnaars Staring College:
“Herinneringen” van/door Nadia Stadens en
“Gedicht 4 en 5 mei” van/door Robin Stroeve

5. 2e Lied “De Speeltuin” van J. Ewbank en H. Kooreneef
6. Voordracht gedichten prijswinnaars AOC:
“Denk eens aan . . . . . ” van/door Wieke Haanepen en
“Oorlog, een waar gebeurd verhaal“ van/door Bram Mateman

Herdenkingsrede mevrouw A. Schreijer-Pierik
8. 3e Lied “Where have all the flowers gone” van Pete Seegers
9. Voordracht gedicht van/door mevrouw Willekes
10. 4e en 5e Lied “Vredeslied” van Huub Oosterhuis en “We’ll meet again” van R. Parker en R. Charles
11. Afsluiting door voorzitter Wicher Soek
12. Wilhelmus in samenzang (coupletten 1 en 6)

Het bestuur.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook