Algemeen

13 juni 2014

De uitdaging: een baan in Duitsland!

De uitdaging: een baan in Duitsland!

In het kader van de Thema-avonden die WerkCafé Berkelland organiseert, zal op maandag 30 juni dhr. Lammers van EUREGIO als gastspreker een inleiding houden over de mogelijkheden en aandachtspunten bij het vinden en hebben van een baan in Duitsland. De laatste jaren is de Duitse arbeidsmarkt interessanter geworden dan de Nederlandse, simpel omdat er in Duitsland meer werk voorhanden is. EUREGIO is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband en bestaat uit 130 gemeenten uit de Achterhoek, Twente en de deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen. Dhr. Lammers is adviseur bij de EUREGIO voor mensen die over de grens willen gaan werken en/of wonen.

“Wij zien dat het aantal Nederlanders dat een baan in Duitsland heeft, is verdubbeld ten opzichte van een aantal jaren geleden”, aldus dhr. Lammers. Volgens hem wordt dit vooral veroorzaakt door de economische omstandigheden. “Zagen we in 2008 vooral inwoners van Duitsland in Nederland werken, nu krijgen we bij de EUREGIO vooral vragen van Nederlanders die in Duitsland een baan hebben gevonden. Er zitten echter zowel voor- als nadelen aan werken in Duitsland. Een belangrijk nadeel is bijvoorbeeld dat een woningbezitter de hypotheekrente niet meer kan aftrekken. Ook het nettoloon is vaak lager dan het nettoloon dat je in Nederland kunt verdienen. Daar staan gelukkig ook voordelen tegenover die er voor zorgen dat het soms financieel voordeliger is om in Duitsland te werken. Op sommige punten verandert er helemaal niets. Je kunt bijvoorbeeld gewoon in Nederland naar de dokter blijven gaan en als je werkloos wordt kun je bij UWV een werkloosheidsuitkering aanvragen. Daarnaast hoef je geen premie meer te betalen aan je Nederlandse zorgverzekeraar en als je kinderen hebt levert dit ook een financieel voordeel op.” Het blijkt in de praktijk dat het voor ieder individu verschillend is wat de gevolgen zijn van een baan in Duitsland. De EUREGIO organiseert daarvoor speciale spreekuren langs de grens, maar biedt ook individuele adviesgesprekken aan op hun kantoor in Glanerbrug/Gronau. Tijdens zo’n gesprek wordt dan ruim de tijd genomen om alles op een rijtje te zetten. “Maar”, aldus dhr. Lammers, “het belangrijkste is toch dat je een baan hebt. Je kunt weer in je eigen inkomsten voorzien en er is weer perspectief. Een eventueel financieel verlies ten opzichte van een eventuele baan in Nederland neem je dan wellicht graag voor lief”.

Dit interessante onderwerp zal door dhr. Lammers uitgebreid worden toegelicht. Uiteraard is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

De Thema-avond wordt gehouden in de Boerderij, Hessenweg 2, Neede. Vrije inloop vanaf 19.30 uur, start presentatie om 20.00 uur.

www.werkcafeberkelland.nl

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook