Algemeen

17 juni 2014

Berkelland eert Jan Ribbers tijdens feestelijke opening pad langs de Slinge

Berkelland eert Jan Ribbers tijdens feestelijke opening pad langs de Slinge

Burgemeester Hein Bloemen, Dijkgraaf Hein Pieper, voorzitter Leo Scharenborg van Achterhoek Toerisme, mevrouw Ribbers en familie openen op donderdag 19 juni op feestelijke wijze het pad langs de Slinge. Dat doen zij door een paal met plaquette en een straatnaambord samen te onthullen: het Jan Ribberspad. Tijdens de feestelijke opening wordt ook het voetveer en de paardenvoorde (doorwaadbare plaats) in gebruik genomen. Hein Bloemen, Hein Pieper, Leo Scharenborg en mevrouw Ribbers wagen als eerste de tocht naar de overkant.

De heer Ribbers is in 2012 overleden en heeft zich in het verleden zeer sterk gemaakt voor dit pad en veel andere zaken rondom Borculo en de Berkel. Hij was onder andere gemeenteraadslid, waterschapsbestuurder en bestuurder van de 3e Berkelcompagnie en de Stichting Vrienden van de Berkel.

Feestelijk programma
Stichting Achterhoek Toerisme ontvangt de vele aanwezigen bij museum de Lebbenbrugge. Voorzitter Leo Scharenborg staat stil bij de totstandkoming van het Slingepad en de rol die Jan Ribbers hierin heeft gespeeld. Hein Bloemen memoreert de vele jaren die Jan Ribbers heeft ingezet voor de Borculose gemeenschap. Het college van Berkelland was dan ook van mening dat het nieuw aangelegde pad vernoemd moest worden naar Jan Ribbers. Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel staat stil bij de jaren die Jan Ribbers actief was bij het waterschap. De aanwezigen gaan per koets en wandelend vanaf museum de Lebbenbrugge rechtsaf over de Platvoetsdijk, bij de kruising met Galgenveldsdijk linksaf, linksaf zandpad in (grensweg/Jan Ribberspad) richting de Slinge. Via het voetveer en aanwezige menkarretjes kan de overtocht worden gemaakt.

Ecologische verbindingszone
Als onderdeel van het rivierenconcept uit het Regiocontract 2012-2015 worden recreatieve paden aangelegd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door het waterschap in het kader van de aanleg van de ecologische verbindingszone langs de Groenlose Slinge. Het verzoek had betrekking op een fietspad. Maar omdat dit voor een groot deel over bestaande wegen gaat ligt het niet voor de hand dit pad een nieuwe naam te geven. In overleg met de Stichting en het Waterschap is daarom gekeken naar een alternatief.

Het voetpad begint achter het Galgenveld en gaat via een voetveer over de Slinge en sluit daarna aan op het fietspad.

Foto: Diana van Bijsterveld.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook