Algemeen
Featured

4 maart 2015

Beleef de Berkelstad op 28 maart

Beleef de Berkelstad op 28 maart

De Historische Vereniging Borculo zal op donderdag 26 maart 2015, de 100e sterfdag van Willem Keizer, een bronzen beeld onthullen van deze laatste berkelschipper, bij de sluis aan de Burgemeester Bloemersstraat in Borculo. Daarnaast zal er ook een bronzen maquette worden onthuld van de stad Borculo. Beide beelden zijn gemaakt door kunstenaar Jan te Kulve uit Eibergen.
In de schaduw van de hervormde kerktoren kan men dan letterlijk stilstaan bij de geschiedenis van Borculo. Op een zwerfkei zal de in brons gegoten driedimensionale plattegrond van de stad te zien zijn zoals deze er in 1832 uitzag, waarbij dan ook de verdwenen Rijksstoeterij, de Hofpoort, het oude stadshuis en Het Hof van Borculo te zien zullen zijn. Dat is dan ook wat de Historische Vereniging Borculo u graag willen meegeven: Beleef de historie van ons Berkelstadje.
Vanuit deze gedachten organiseert de Historische Vereniging Borculo op zaterdag 28 maart 2015 van 11.00 tot 17.00 uur het evenement; Borculo, Beleef de Berkelstad
Op deze dag kunnen de mensen kennismaken met Borculo. Zo zijn er een aantal gratis activiteiten ontwikkeld. Er kan een bezoek worden gebracht aan het brandweer- en stormrampmuseum, de tentoonstelling De Berkel in de Joriskerk en worden er stadswandelingen georganiseerd. Tijdens deze stadswandeling neemt een enthousiaste gids je mee door het Borculo van vroeger en het Borculo van nu.
Ook kan men een bezoek brengen aan de gerestaureerde synagoge. Hier kunt u ook de nieuwe stadswandeling ontvangen om een wandeling te maken langs de geschiedenis van het Joodse leven van Borculo. Daarnaast kan er ook een tocht gemaakt worden met de berkelzomp “De Jappe”. Onder de titel: “Beleef de Berkel” laten de enthousiaste schippers hun gasten genieten van de historie van de berkelscheepvaart. Ook kunt u zelf varen met de minizompjes vanaf het nieuwe gemeentehuis. Stichting Promotie Borculo heeft een dweilorkest geregeld om deze dag muzikaal te ondersteunen.
Kortom: Borculo, Beleef de Berkelstad
Brandweer- en stormrampmuseum en Toeristisch Informatiepunt Borculo (TIB)
Het Brandweermuseum is één van de twee grootste brandweermusea in Nederland. Het museum herbergt een unieke verzameling. Waaronder twee pronkstukken: de Ahrens Fox uit 1927 en Seagrave uit 1917.
Op 10 augustus 1925 werd Borculo getroffen door een cycloon. De ravage was enorm. Vrijwel geen huis heeft de storm ongeschonden doorstaan, en zelfs hele gebouwen zijn compleet ingestort. In het stormrampmuseum bevinden zich veel foto’s en andere documentatie over de stormramp. Dit jaar is het precies 90 jaar geleden dat deze ramp zich voltrok.
Vanuit de TIB worden er stadswandelingen georganiseerd en neemt een enthousiaste stadsgids u mee door het Borculo van vroeger en nu.
Synagoge
De volledig herstelde synagoge uit 1877 en mikwe (badhuis) herbergt nu op de voormalige vrouwengalerij het educatief Borculo’s Joods Museum. In de straten van Borculo, vindt u Stolpersteine in het plaveisel gelegd bij de huizen van waaruit in de tweede wereldoorlog Joden zijn weggevoerd. De stichting heeft nu ook een unieke stadswandeling langs de geschiedenis van het Joodse leven in Borculo.
Beleef de Berkel: expositie over de Berkel
Een unieke expositie over de Berkel. Deze expositie is samengesteld door de Vereniging Vrienden van de 3e Berkelcompagnie en Waterschap Rijn en IJssel. De rivier de Berkel is bepalend geweest voor de geschiedenis van onder andere Borculo. Eeuwenlang was de Berkel van belang voor het vervoer van goederen tussen de Hanzestad Zutphen en het Duitse Vreden.
Mini-zompjes
Stichting voor Cultuur, Sport en Spel geven u de mogelijkheid om zelf met een minizomp over de Berkel te varen. De minizompjes liggen in het haventje bij het gemeentehuis aan de Lange Wal.
Historische Vereniging Borculo
De vereniging presenteert zich vanuit het prachtig gerestaureerde gebouw van architect Jan Stuyt aan de Weemhof. In dit gebouw kunt u onder andere oude films over Borculo bekijken, maar ook prachtige oude schilderijen uit Borculo en kunt u aan de hand van oude luchtfoto’s bekijken hoe het Berkelstadje is uitgegroeid tot het huidige formaat. Ook bent u hier in de gelegenheid om eerdere uitgaven van de vereniging te kopen of lid te worden van de vereniging.
Met deze unieke samenwerking met alle genoemde partijen, wil de Historisch Vereniging Borculo u de Berkelstad laten beleven. Een unieke kans om kennis te maken mét alle partijen en de vele vrijwilligers die de cultuur van onze stad bewaren, bewaken en het mogelijk maken om Borculo te kunnen beleven.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook