Home » Algemeen » Nationale herdenking op maandag 4 mei
Algemeen

24 april 2015

Nationale herdenking op maandag 4 mei

Nationale herdenking op maandag 4 mei

BORCULO – Op 4 mei herdenken we in Nederland alle mensen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We herinneren ons de periode van rechteloosheid en onvrijheid. Om hieraan op gepaste wijze aandacht te schenken, heeft de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo op maandag 4 mei het volgende programma samengesteld:
In het J.W. Andriessenhuis worden om 10.30 uur de genomineerde gedichten voorgedragen door leerlingen van het AOC en het Staring College.
Stille Tocht
Voor de Stille Tocht verzamelen we ons aan de achterzijde van de RK-Kerk aan de Steenstraat. In de kerk kan vanaf 18.55 uur een kaarsje worden aangestoken. Om ca. 19.15 uur vertrekken we in een plechtige stoet twee aan twee. Als teken van vertrek zullen de klokken van de kerk luiden. De voettocht gaat over de begraafplaats van de kerk en vervolgens via de Boomgaarden naar het oorlogsmonument aan de Burg. Bloemersstraat en het Indiëmonument in het Cycloonpark. Zowel op de begraafplaats, als bij de monumenten is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. In het Cycloonpark wordt passende muziek gespeeld door Pim Runneboom.
Iets voor 20.00 uur zal de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd bereiken. Bij de graven van de Engelse piloten wordt 2 minuten stilte in acht genomen. Na de stilte wordt de Signaal taptoe geblazen door de heer G. Waanders. Ook hier is gelegenheid is tot het leggen van bloemen. Hierna wordt de stoet ontbonden.
Herdenkingsbijeenkomst
Om ca. 20.15 uur wordt in de Joriskerk aan het Muraltplein een openbare herdenkings-bijeenkomst gehouden. Als gastspreker houdt mevrouw A. Bosman namens haar vader, de heer J. Bosman, een herdenkingsrede. De muzikale invulling gebeurt door Eva Peet, het Borculo’s Mannenkoor en leerlingen van School Noord. De vier prijswinnaars van de door ons uitgeschreven dichtwedstrijd dragen ieder hun eigen gedicht voor. Ook mevrouw G. Willekes draagt een gedicht voor. Amnesty International is met een stand vertegenwoordigd en vraagt aandacht voor de vele bootvluchtelingen voor de Europese kust.
Het programma van de herdenkingsbijeenkomst ziet er als volgt uit:
1. Bij binnenkomst muziek door harpiste Eva Peet
2. 1e Lied “Requiem Eternam”
3. Begroeting door voorzitter Wicher Soek
4. Lied “Vrijheid” door leerlingen van School Noord
5. Voordracht gedichten prijswinnaars AOC: “De Helden” van/door Geke Poortman en “Tweede Wereldoorlog” van/door Laurine ter Bogt
6. 2e Lied “Geef Vrede”
7. Voordracht gedichten prijswinnaars Staring College: “Ik ken alleen de verhalen” van/door Romee Esselink en
“Waar ben je mama?“ van/door Janne Tammel
8. Eva Peet op harp met “I Giorni” van L. Einaudi
9. Herdenkingsrede van de heer J. Bosman uitgesproken door zijn dochter mevrouw A. Bosman
10. Eva Peet op harp met “Larghetto” van G.F. Händel
11. Voordracht gedicht van/door mevrouw G. Willekes
12. 3e Lied “Boven de sterren”
13. Afsluiting door voorzitter Wicher Soek
14. Wilhelmus in samenzang (coupletten 1 en 6)

Advertentie:

Booking.com

Lees ook