Algemeen

30 april 2015

Boerderijmuseum de Lebbenbrugge weer geopend

Boerderijmuseum de Lebbenbrugge weer geopend

BORCULO – Het museumseizoen van boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo is weer begonnen. Tot en met 31 oktober is het dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur geopend.
Ook dit seizoen is er weer een tentoonstelling, deze keer vooral gewijd aan het boerenleven, het hele jaar rond, zoals dit zich rond 1900 afspeelde. Teksten en foto’s geven een beeld van het zware werk op het land, maar ook van de thuiswerkzaamheden die vooral ’s winters verricht moesten worden om de noodzakelijke inkomsten binnen te krijgen.
Een ander deel van de expositie is gewijd aan de inrichting van het traditionele boerenerf. In 2013 is het museum begonnen met het opnieuw aanleggen van het museumterrein. Oude elementen zijn teruggehaald en door de werkzaamheden van het waterschap aan de Slinge in 2014 heeft het nu een prachtige aansluiting aan de beek, zoals dat vroeger ook het geval was. De boomgaard met oude fruitrassen, de bijenstal, het “stellen”bosje en diverse oude gewassen in de moestuin geven een extra dimensie aan het erf.
Verder wordt er aandacht besteed aan de grondleggers van De Lebbenbrugge als museum: Hendrik Willem Heuvel, Heuvel Hendrik Odink en Gerard van der Lugt. De expositie sluit aan bij de inrichting en doelstelling van het museum dat een uniek en authentiek beeld geeft van een boerderij aan het eind van de negentiende eeuw. Er is ook een videohoek, waar diverse oude en nieuwe films over de streek zijn te zien.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook