Home » Algemeen » Volop aandacht voor Berkelland in ‘Oerend Mooie Achterhoek’
Algemeen

9 mei 2015

Volop aandacht voor Berkelland in ‘Oerend Mooie Achterhoek’

Volop aandacht voor Berkelland in ‘Oerend Mooie Achterhoek’

BORCULO – Het wordt hun grote afscheidstournee. De band Normaal stopt na veertig jaar met de zogenoemde Veldtochten. Slopende tournees van in de hoogtijdagen meer dan honderd shows. Aan de vooravond van de grote veertigjarige jubileumshow op Hemelvaartsdag in Lochem verschijnt het boek ‘Oerend Mooie Achterhoek’, waarbij zanger Bennie Jolink de lezer meeneemt door zijn geboortestreek. In het boek onder meer uitvoerig aandacht voor Berkelland.
Vijf opgeschoten boerenpummels in veel te grote maatkostuums zetten op die memorabele Hemelvaartsdag 1975 de nederpop op z’n kop. Teksten in het dialect, dat was nog nooit vertoond!
Vier decennia Normaal zijn vooral ook vele roerige jaren. Met name in die onstuimige beginperiode. Recht-voor-de-raap-teksten en shows waarbij het er nogal ruig aan toe kon gaan. Maar terwijl de ganse natie er schande van sprak, kregen de fans er maar geen genoeg van. Wie dat indertijd had voorspeld, was ongetwijfeld voor gek verklaard, maar Ben en zijn mannen hebben het veertig lentes lang volgehouden.
In het boek ‘Oerend Mooie Achterhoek’ wordt uitvoerig stilgestaan bij de historie van Normaal. Auteur Jan Colijn schreef eerder al het boek ‘Ik zeg oeh!’. ,,Dat was vooral een soort naslagwerk met allerhande wetenswaardigheden over Normaal. In dit nieuwste boek zit voorin een plattegrond, in de vorm van zo’n nostalgische aandoende verbrande schatgraverskaart. Aan de hand daarvan kan de lezer er zelf op uit trekken door die oerend mooie Achterhoek. Daarbij worden niet alleen toeristische, maar vooral ook de aller-Normaalste plekjes aangedaan. Locaties die stuk voor stuk een link hebben met Normaal. En Bennie Jolink vertelt er dan een verhaal bij. Op de van hem welbekende wijze. Hij legt uit waarom de Achterhoek zo onovertroffen mooi is, maar ook waarom hij juist hier weer helemaal tot rust komt van zijn belevenissen uit de grillige wereld van seks, drugs en rock-‘n-roll.”
In het boek volop aandacht voor Berkelland. Onder meer de verboden show in Eibergen die 36 jaar na dato alsnog werd ingehaald, maar ook toeristische informatie over de Berkelzomp, Erve Brooks in Gelselaar, terwijl bovendien Normaal-roadie Pattu in Geesteren woont.
Na 2015 krijgen ze de bandleden eindelijk een ‘Normaal leven’. Ben Jolink snakt er zelfs naar. Vooral vanwege zijn aangeboren astma, die hem nu op latere leeftijd steeds vaker opbreekt. ,,Een optreden kost me tegenwoordig twee dagen. De dag van het optreden zelf. Met een voorbereiding die vooral bestaat uit het leegeten van een complete apotheek en het inhaleren van talloze pufjes. En dan de dag na de show ben ik he-le-maal gesloopt. Daar heb ik gewoon geen trek meer in.”
Al is het niet zo dat Jolink helemaal stopt met muziekmaken: ,,Maar 2016 wordt voor mij een sabbatical year waarin ik me volledig op het schilderen ga storten. Dat is er jarenlang bij in geschoten. Daarna zien we wel verder. Wat wel vast staat, is dat het voorbij is met de Veldtochten. Maar ik ben te veel liefhebber om helemaal te stoppen met optreden. Zolang mijn gezondheid dat toelaat, wil ik muziek blijven maken.”
Het boek is te koop via de boekhandel, www.normaal.nl of via Facebook/Oerend Mooie Achterhoek.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook