Algemeen

5 november 2015

Achterhoekse samenwerking leidt tot gedichtenbundel over rouw en verlies

Achterhoekse samenwerking leidt tot gedichtenbundel over rouw en verlies

BORCULO – De Borculose Margreet Jansen, Angelique Bosman uit Doesburg en de Doetinchemse Saskia Bruil werkten samen ruim een half jaar aan “Ik mis je in alle kleuren”. Een prachtig boekje vol troostende en ontroerende gedichten, dat deze week is verschenen bij Het Woordenpalet.
Margreet Jansen (58) is schrijver/dichter en spreker bij uitvaarten. Met haar onderneming Het Woordenpalet timmert zij sinds 2013 aan de weg om van schrijven haar beroep te maken. Al jaren schrijft zij gedichten voor de Stichting Jonge Helden uit Hilversum, die jongeren begeleidt die een verlies hebben meegemaakt. Meerdere malen klinkt vanuit deze hoek het verzoek om de gedichten te bundelen, maar het komt er niet van. Een druk gezin met vier opgroeiende kinderen, parttime werk en de mantelzorg voor haar ouders, verschuiven het schrijven naar de achtergrond. Na een emotionele en hectische periode waarin haar ouders overlijden, ze haar baan kwijtraakt en ook de jongste kinderen het huis uitgaan, gooit ze het roer om en besluit haar droom te verwezenlijken. Ze gaat levensverhalen schrijven, start als uitvaartspreekster en ook dat boekje moet er nu dan toch echt gaan komen!
Via Open Kindercoaching uit Eibergen en het ONZ (Ondernemend Netwerk Zelfstandigen Achterhoek) komt zij half april in contact met grafisch vormgeefster Saskia Bruil (43), die jarenlange ervaring in de uitgeverswereld heeft en juist op dat moment op zoek is naar een nieuw en geschikt kleinschalig project. Het klikt meteen tussen de twee en de samenwerking wordt een feit. Saskia introduceert vriendin en collega Angelique Bosman (47) als mogelijke illustrator. Al bij de eerste schetsen weet Margreet het zeker: ’Dit heeft zo moeten zijn! Angelique voelt als geen ander wat ik met een bepaald gedicht wil zeggen en elke keer weer verrast ze ons met de ene prachtige tekening na de andere’. De onderlinge chemie tussen de drie Achterhoekse vrouwen werpt haar vruchten af. Langzamerhand krijgt het boekje vorm en hebben ze meer en meer het gevoel dat ‘hier iets heel moois aan het ontstaan is’.
Deze week is ‘Ik mis je in alle kleuren’ dan eindelijk van de pers gerold. Een kleurrijk boekje met ‘kwetsbare en tedere gedichten over afscheid en verdriet. Omgeven door schilderijtjes van rouw’, zoals de achterflap vermeldt. Bijna alle gedichten zijn geschreven voor mensen die persoonlijk met een verlies te maken kregen, maar ook anderen zullen zich er zeker in herkennen. En niet alleen volwassenen. Ook voor kinderen en jongeren vertelt ‘Ik mis je in alle kleuren’ in toegankelijke en beeldende taal wat verdriet met je kan doen, maar vooral hoeveel troost het kan geven om het te delen met anderen. Margreet: ‘Juist voor jonge mensen is het zo belangrijk, dat je ze handvatten aanreikt om hun gevoelens van verdriet, boosheid, geheimen of angst herkenbaar en bespreekbaar te maken’.
Ze hoopt dat ook dit boekje zo’n handvat is en dat de gedichten, de tekeningen, maar ook de prachtige vormgeving mensen zal raken en ontroeren.
‘Ik mis je in alle kleuren’ is te bestellen via www.woordenpalet.nl of verkrijgbaar bij de regionale boekhandels Lovink in Lochem, Raadgeep & Berrevoets in Doetinchem, Nieuwenhuis Boek en Buro in Doesburg en Cigo Esther in Borculo. Prijs € 19,95 (ISBN 978-90-824424-0-3).

Advertentie:

Booking.com

Lees ook