Algemeen
Gelselaar

14 december 2015

Ondanks natte grond een prima slipjacht rondom Gelselaar

Ondanks natte grond een prima slipjacht rondom Gelselaar

GELSELAAR – Afgelopen zaterdagmiddag, 12 december 2015, werd er in Gelselaar de jaarlijkse slipjacht verreden door de leden van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereeniging (KNJV).
Ruim 40 combinaties deden mee aan de slipjacht in en om Gelselaar, evenals een hele koppel met jachthonden. De jacht werd in 3 runs verreden. Enkele hindernissen van de samenstelde wedstrijden werden ook in de tocht meegenomen. Voor de minder geoefende ruiters en/of paarden was er een alternatieve route, waar men geen sprongen hoefde te nemen.
Alhoewel sommige weilanden wat aan de natte kant waren, was het goed te doen. De ruiters genoten met volle teugen. De slipjacht, het jagen achter een meute, is een sport en een traditie met een rijk verleden.
De uit Engeland afkomstige vossenjacht wordt in Nederland nagebootst door een slip. Met de slip, een met vossenlucht doordrenkte lap, wordt een spoor getrokken. De lucht komt van de vossen die de vereniging voor dit doel in een speciale kennel houdt. Zij liggen de hele week op de lappen, waardoor deze met vossen geur worden doordrenkt. Hierdoor worden zij de leveranciers van het spoor. Men kon overal in de route kiezen voor een lichter alternatief. Aangezien de honden voor de jacht zijn gefokt en ze in een meutegemeenschap met elkaar leven, die onderling nogal hard is, dient juist een grote discipline gehandhaafd te worden door huntsman en personeel.
Na afloop werd er getoost op een goede jacht. Later die middag ging een ieder met een tevreden gevoel naar huis.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook