Algemeen
Borculo

11 januari 2016

Moretti String Trio in De Weemhof

Moretti String Trio in De Weemhof

BORCULO – De Weemhof in Borculo heeft in 2016 weer een prachtig gevarieerd aanbod van klassieke concerten verbonden door het thema: het collectief klassiek muziekgeheugen. De kwaliteit van onze concerten is voor 2016 erkend door Fonds Podiumkunsten.
Op Vrijdag 22 januari 2016 start de concertreeks met Moretti String Trio in de Weemhof.
Moretti String Trio bestaande uit Marije de Jongh – cello, Marie-Louise de Jongh – altviool en Stefaan de Rycke – viool. Drie musici die elkaar hebben ontmoet in de bibliotheek van Rolduc. Deze prachtige ruimte is ontworpen door de architect wiens naam nu onlosmakelijk is verbonden met dit strijktrio.
Centraal in het programma staan stukken van Dohnanyi en Penderecki. Twee composities voor strijktrio waarvan het Moretti String Trio vindt dat deze moeten worden opgenomen in het collectief muziekgeheugen. Zij zijn o.a. bekend van het radioprogramma Podium, radio 4, december 2015.
Kaarten a 15 euro zijn te reserveren via deweemhof@stuyt.nl. Het concert begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Adres: Weemhof 5 te Borculo.
Het Orlando festival in augustus 2015 is de officiële start geweest van dit trio, eerst nog onder de naam ‘Trio con Brio’. Twee weken intensief met elkaar samen werken, masterclasses volgen en concerten geven, waren het bewijs van een enorme klik met elkaar en vormden een goed basis om vanaf te vertrekken. Zij werden al gauw opgemerkt door radio 4, deze volgde het trio tijdens het Orlando festival en heeft hen uitgenodigd voor een optreden in Opium op 4 december 2015. Trio con brio werd vervangen door de naam ‘Moretti String Trio’, vernoemd naar de architect van de prachtige bibliotheek van het landgoed Rolduc, waarin zij al hun masterclasses hadden en waar het Orlando festival elk jaar plaats vindt.
De kernstukken voor het concert zijn;
De serenade in C majeur op. 10 voor Strijktrio werd in 1902 gecomponeerd door Dohnanyi, een Hongaarse componist die leefde tussen 1877 en 1960. Het bestaat uit vijf delen,
1. Marcia, Allegro, 2. Romanza, adagio non troppo, 3. Scherzo, Vivace,
4. Tema con variazioni, andante con moto, en 5. Rondo, wat het geheel tot een afwisselend, fris en interessant werk maakt.
Het trio van Penderecki bestaat daarentegen uit twee delen, 1. Allegro molto, 2. Vivace.
Het is echter zo geschreven dat er veel afwisseling zit tussen tutti en solo momenten voor
de strijkers, waardoor het ontzettend interessant blijft. Penderecki is een Poolse componist, geboren in 1933. Hij schreef dit werk tussen 1990 en 1991.
Dit zijn twee stukken waarvan het Moretti String Trio vindt dat ze allebei in het collectief muziekgeheugen voor strijktrio’s opgenomen moeten worden, daarnaast vullen ze elkaar ook nog enorm goed aan. Het Moretti String Trio vult het programma aan met een solo werk voor altviool en een solo werk voor cello. Zo ontstaat een mooie combinatie van bekende en minder bekende componisten, maar allemaal steengoede werken.
Agenda de Weemhof :
26 februari 2016 Duo Noota: Saxophoon.
15 april 2016 Trio Souvenirs: cello, piano, klarinet.
17 juni 2016 De Thuiskomst: accordéon, viool.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook