Algemeen
Haarlo
Sport

9 maart 2016

Vier dagen lang top biljarten in Haarlo tijdens de Grand Dutch

Vier dagen lang top biljarten in Haarlo tijdens de Grand Dutch

HAARLO – Van woensdag 16 maart tot en met zaterdag 19 maart kunnen de biljartliefhebbers weer hun hart ophalen in Haarlo bij HCR Prinsen aan de Eibergseweg.
Begonnen wordt er die woensdag met de strijd om het Nederlands kampioenschap klassieke vijfkamp en een dag later is de start van het gevecht om de Nederlandse titel in het Biljart Artristiek.
Tot en met 2012 was het traditie dat met name de strijd om de titel in de vijfkamp in Haarlo werd gehouden. Het toenmalige KVC bestuur besloot toen om dit biljartspektakel elders onder te brengen. Toen dit, in 2014 toch niet lukte stak opnieuw de familie Prinsen de KVC de reikende hand toe met een sportief vervolg in 2016.
Werd in het verleden al op dinsdag begonnen en waren de finales op zondag, door bezuinigingen heeft men nu besloten om in twee poules te spelen, waarna de poulewinnaars om de titel gaan strijden. De nummers 2 om de plaatsen 3 en 4, de nummers 3 om de plaatsten 5 en 6 en de nummers 4 om de plaatsen 7 en 8. Titelverdediger is Dave Christiani die zowel in 2012 als in 2014 de titel voor zich opeiste. Christiani, die voortgekomen is uit de klassieke spelsoorten, heeft zijn focus duidelijk meer gericht op het driebanden, maar gaat voorafgaande aan de titelstrijd toch ook de andere spelsoorten, anker kader 47/2 en 71/2, het libre en het bandstoten nog goed beoefenen. Favoriet voor de titel is ook Raymund Swertz uit Afferden. Door poule indeling treffen beide spelers elkaar echter al in de poule fase. In de andere poule zijn de favorieten Michel van Silfhout en Jos Bongers.
Nu de duur van het toernooi is ingekort betekent dit ook, dat de spelers op één dag niet vijf keer naar de tafels moeten maar zes keer. Wel is de duur van de partijen aangepast. Zo zal het libre gaan over 300 caramboles (was 400), het 47/2 over 200 caramboles (was 250), het 71/2 over 150 caramboles (was 200), bandstoten gaat nu over 100 caramboles (was 125) en het driebanden gaat nu na 30 caramboles een winnaar opleveren in plaats van 40 caramboles.
Er wordt elke dag gespeeld om 09:30 uur, 11:30 uur, 14:00 uur, 16:30 uur, 19:00 uur en 21:30 uur.
Grote favoriet bij het Biljart Artistiek is ongetwijfeld Sander Jonen die alle Grand Prix wedstrijden in het seizoen 2015/2016 op zijn naam wist te schrijven. De man die daar graag een stokje voor wil steken is de Almeloër Erik Vijverberg die de titel al eens op zijn naam wist te schrijven. Of hij dan al zo ver hersteld is van een knieoperatie dat hij een beduchte tegenstander is voor de 43 jarige Badhoevedorper zal moeten blijken. Ook Martin van Rhee uit Groenlo is een out-sider voor de titel. Opmerkelijk is wel dat de drie heren elkaar al in de poule fase treffen, die is samengesteld op basis van de behaalde punten in de drie Grand Prix. In deze poule A des doods speelt ook nog Robert van Veenendaal uit Doetinchem. In poule B spelen René Dericks uit Venray, Jop de Jong uit Bathmen, Benny /Smits uit Geldrop en Mark Janssen uit Beek.
De Masters Artistiek beginnen donderdagavond om 17:30 uur en de finale partijen beginnen zaterdag rond 14:30 uur.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook