Home » Borculo » Bart ten Bruggencate exposeert in Joriskerk
Algemeen
Borculo

19 mei 2016

Bart ten Bruggencate exposeert in Joriskerk

Bart ten Bruggencate exposeert in Joriskerk

BORCULO – Van 1 juni tot en met 9 juli exposeert de bekende beeldend kunstenaar Bart ten Bruggencate uit Haaksbergen met schilderijen in de Joriskerk te Borculo.
“Elk schilderij – hetzij figuratief, hetzij non-figuratief – is in eerste instantie niets meer en niets minder dan verf op doek” een gezegde van drs. Judith Toering. Het is deze onomstotelijke waarheid die kunstenaar Bart ten Bruggencate koestert. Hij schildert landschappen, bloemen en stillevens, maar eigenlijk schildert hij die ook niet. Hij doet geen poging om de werkelijkheid na te bootsen. Gebruikt het motief zoals hij zich dat herinnert, als aanleiding om een schilderij te maken. Je zou kunnen zeggen dat hij zijn motieven “weg” schildert in zijn drang om ze te vertalen naar een schilderkunstige werkelijkheid. Een werkelijkheid die nu eens niet wordt gedicteerd door regels van buitenaf, maar een werkelijkheid waar de intuïtie van de kunstenaar regeert.
Ten Bruggencate laat de beeldende middelen hun werk doen en regisseert waar nodig . Laat de kleuren harmoniëren of juist contrasteren. Scheidt vormen van elkaar of laat ze in elkaar overvloeien. Vervaagt contouren, maakt voor- tot achtergrond of andersom. Plaatst enkele lijnen aan de randen van het doek om de aandacht af te leiden van het midden en laat het licht vallen zoals het vallen wil. Dit alles tot het moment dat hij besluit dat het goed is. Het schilderij in harmonie met zichzelf. Het motief is allang aan flarden. De flessen en kommen, de bloemen en de horizon zijn aangevreten door de olieverf, maar toch nog zodanig aanwezig dat de verbeelding geprikkeld wordt.
Decorstukken voor de gedachten noemt Ten Bruggencate zijn schilderijen, die hij dan ook bewust titelloos laat. Het associatieve vermogen van de kijker heeft zo vrij spel. In zijn veertigjarige loopbaan als beeldend kunstenaar heeft Ten Bruggencate veel werk in opdracht uitgevoerd. Zo verwierf hij in de loop der jaren ook bekendheid met zijn portretten. Voor verschillende opdrachtgevers ontwierp hij sculpturen, die in nauwe samenwerking met de Boekelose beeldhouwer Bert Nijenhuis, in brons werden uitgevoerd.
Tijdens de openingstijden op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur kunt u de expositie in de kerk bekijken. De toegang is gratis.
Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van de ruim 675 jaar oude Joriskerk, dan is er in de consistoriekamer een tentoonstelling met foto’s en teksten. Onze kerkrondleiders kunnen u het een en ander hierover vertellen.
Op zaterdag 11 en 18 juni en op 9 juli wordt een van de orgels bespeeld door organisten uit de regio.

Advertentie:

Booking.com

Deel dit bericht:

Lees ook

  • 22 november 2022

    BORCULO – Afgelopen weekend stond Borculo in het teken van het Beleef Borculo Sint Nicolaasstad. Een Sinterklaasweekend om nooit te vergeten.

  • 22 november 2022

    BORCULO – Hardloopliefhebbers in Berkelland hebben al vele jaren de keuze uit een mooi aanbod van hardloopwedstrijden dichtbij huis. Drie daarvan bundelen nu

  • 15 november 2022

    BORCULO – Repair Café Berkelland is ook het juiste adres om uw botte tafel- en keukenmessen, scharen en tuingereedschappen te laten slijpen. Men

Booking.com