Algemeen
Berkelland

8 september 2016

Open Monumentendag Berkelland is voor iedereen

Open Monumentendag Berkelland is voor iedereen

BERKELLAND – Met een groot aanbod van activiteiten voor elk wat wils is op Open Monumentendag veel te zien en te beleven in Berkelland. Zaterdag 10 september van 10.00 – 17.00 uur is het gevarieerde programma voor iedereen gratis te bezoeken. Laat je verrassen en geniet van ons eigen cultureel erfgoed dat dit jaar open staat tijdens Open Monumentendag.
Het landelijke thema is dit jaar ‘Iconen & Symbolen’. Molens, kerken, beelden, grafstenen zijn voorbeelden van dit thema. Maar ook een ANWB paddenstoel, onze streektaal, de paasvuren en de zomerfeesten zijn symbolisch voor onze tradities en gebruiken.
Een greep uit het uitgebreide programma: In de kerk van Beltrum wordt je rondgeleid langs de bijzondere muurschilderingen van kunstschilder Bach uit 1929. Er zijn kinderspelen bij de Lebbenburgge in Borculo. Waan je nog eens 100 jaar terug bij een bezoek aan het Jugendstil-interieur van de hal van het oude gemeentehuis van Eibergen; Villa Smits. Kijk eens mee hoe iconen geschilderd worden in het Sinterklaasmuseum in Neede. In boerderij Winkels in Gelselaar wordt vanaf 12 uur elk uur een toneelstukje over Meester van Heuvel opgevoerd. Inwoners van Berkelland hebben inmiddels de gratis programmakrant in de bus gekregen.
Speciaal voor Open Monumentendag zijn bijvoorbeeld de vier oude ambtsketens weer tevoorschijn gehaald en keurig opgepoetst. Deze symbolen van onderscheid en herkenbaarheid zijn in hun oude gemeenten weer te bekijken. En waar komt het symbool van onze huidige gemeente Berkelland helemaal goed tot uitdrukking? Precies, de ambtsketen van burgemeester Joost van Oostrum. Zijn keten is zaterdag 10 september te bewonderen bij de maker, goudsmid Clary aan de Borculoseweg in Neede.
Natuurlijk zijn veel bekende monumenten open om te bekijken en zijn er vrijwillige gidsen die u graag te woord staan. De Berkellandse molenaars ontvangen bezoekers graag op hun werkplek om uitleg te geven over de kracht van wind en water. Daarnaast zijn er op diverse locaties muziek optredens, lezingen en exposities.
De officiële opening is om 10.30 uur in de Grote Kerk in Neede. Vanaf 10.00 uur is iedereen daar van harte welkom. Om 10.30 uur begint het officiële programma. Wethouder Joke Pot-Klumper, van Cultuur en Erfgoed zal de eerste Erfgoedprijs Berkelland uitreiken. Deze opening duurt tot ongeveer 11.30 uur.
Omcirkel 10 september op je kalender of in je agenda en verken deze dag je eigen omgeving. Maar een kijkje nemen in een naburig dorp is ook een prima optie. Of wandel in je eigen dorp naar een monument, maak een praatje en deel een herinnering.
Wat erg leuk is om samen met uw (klein) kinderen op stap te gaan en zelf te vertellen waarom juist dit gebouw, brug of plek voor u een symbolische waarde heeft. Open Monumentendag is dé dag om met elkaar te genieten van het mooie erfgoed dat vlak om de hoek ligt.
Op de website www.openmonumentendag.nl/gemeente/berkelland is de actuele informatie te vinden over de monumenten en de activiteiten op 10 september.
Op www.facebook.com/egberkelland is meer info te vinden en dit is ook de plek om úw monumentenfoto van deze dag met iedereen te delen.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook