Dit bericht is meer dan een half jaar geleden gepubliceerd. De informatie in dit bericht is wellicht niet meer actueel.

BERKELLAND – Berkelland kan terugkijken op een geslaagde Open Monumentendag. De belangstelling voor de opening in de Grote kerk in Neede was groot. Op de eerste rij zaten de genomineerden voor de eerste Erfgoedprijs Berkelland te stralen op deze zonnige zaterdag. Willem te Voorwis van het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek zorgde samen met Jolanda, Frederieke en Erwin Markerink voor passende muziek en zang.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie

Met de aanwezigheid van zowel wethouder Pot als burgemeester Van Oostrum heeft het gemeentebestuur hun waardering getoond voor alle inspanningen die zijn verricht door de vele vrijwilligers om deze dag tot een succes te maken.

Wethouder Joke Pot van Cultuur en Erfgoed gaf aan dat het aanbod van activiteiten de afgelopen jaren wat versnipperd was. De gemeentelijke samenhang ontbrak. Zij is dan ook trots op de invulling van Open Monumentendag 2016. Het comité heeft in een korte voorbereidingstijd gezorgd voor nieuw elan. Juist het samen oppakken van de programmering en communicatie heeft positief uitgepakt.

De eerste Erfgoedprijs Berkelland is door wethouder Pot uitgereikt aan Arend Heideman uit Gelselaar. Arend’s herhaalde publicaties in de jaren 80 en 90, over de achteruitgang van de voormalige synagoge in Borculo, leidde tot aanwijzing als rijksmonument en de oprichting van de Stichting Synagoge Borculo. Over de betekenis van de voormalige grootschalige ganzenhouderij in Twente en de Achterhoek, en dan met name in en rond Gelselaar, heeft hij veel geschreven. Arend heeft uitputtend onderzoek gedaan naar de betekenis van Bentheimer waterputten in Oost Nederland en het Duitse Westfalen. Er is een fraai boek van gemaakt.
Arend is ook auteur van “Willem Sluiter anno nu, dominee en dichter, 1627-1673” en van ‘De kleine leeuwerik’. Een fraai eerbetoon aan deze belangrijkste Berkellander, geboren in Neede en predikant te Eibergen.

Terug in Gelselaar heeft hij meegewerkt aan het beeld van de drie Gelselaarse schrijvers. Het is het beginpunt van de historisch informatieve wandelroute ‘Wandelen met meester Heuvel’. Hij organiseert als lid van de werkgroep Bie Winkels historische, culturele en kunstzinnige activiteiten in de oude boerderij Winkels, om dit rijksmonument midden in het dorp te behouden. Arend is een echte dorpsman, maar met een ganzenview over heel Oost Nederland. Hij vliegt uit om te schrijven over andere onderwerpen, maar komt altijd weer terug naar zijn dorp Gelselaar. Om deze redenen is Arend genomineerd en ontving hij ook de Erfgoedprijs.