Algemeen
Borculo

15 september 2016

Historische Vereniging Borculo op bezoek naar Munster

Historische Vereniging Borculo op bezoek naar Munster

BORCULO – Vorig jaar herdachten we dat Borculo 400 jaar geleden vrij kwam van het bisdom Munster, en vanaf toen (1615) behoorde tot het gewest Gelre, en daarmee tot de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Daarna is er nog de Vrede van Münster gesloten die een einde maakte aan de 80 jarige oorlog 1568-1648. Een oorlog om onder het Spaanse juk weg te komen, die echter ook ging over het katholicisme tegen het opkomende protestantisme. Over Borculo stond echter niets in het verdrag, gesloten bij de Vrede van Münster, waardoor de Münsterse Bisschop van Galen al in 1650 bezwaar maakte tegen dit bestand. Uiteindelijk zou dit de Tweede Münsterse Oorlog worden. (van het rampjaar 1672 tot 1674). Een oorlog tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de bisdommen Münster en Keulen.
Kortom, Borculo heeft wel wat met Munster. In de commissie 400 jaar Hervormde Gemeente Borculo is het idee ontstaan Munster te bezoeken in samenwerking met de Historische Vereniging Borculo (hisvebo).
Hieronder het programma voor deze dag.:
Aankomst met kopje koffie; bezoek aan het historische raadhuis met de authentieke Friedenssaal en aan de st Paulus-dom met de graftombe van de Bisschoppen van Galen waarvan er één bekend is geworden als Bommen Berend. Vervolgens is er dan nog ruim tijd over die men zelf kan invullen. Men kan o.a. gaan shoppen (er is ook markt); een rondleiding door de Dom volgen of mee doen aan een wandeling naar het Schloss en de botanische tuin met ook een tropisch gedeelte. Münster is een mooie stad en zeker de moeite waard om te bezoeken.
De reis zal op zaterdag 29 oktober a.s. plaatsvinden. Vertrek 09.00 uur vanaf de parkeerplaats tegenover zwembad ‘t Timpke Haarloseweg 10 Borculo, terugkomst ongeveer 17.30 uur. Kosten € 25,- per persoon voor 8 oktober te voldoen op de bankrekening van Hisvebo.
Opgave voor 1 oktober per telefoon op nummer 0545 481648 of 0545 273543 of per mail munster@hisvebo.nl . Hier kunt u ook uw vragen stellen. Bij onvoldoende deelname gaat de reis niet door en wordt het geld terug gestort. Maar let op vol = vol.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook