Algemeen
Borculo

19 december 2016

Wim Mogezomp draagt de vaarboom over aan Gerrit Kers

Wim Mogezomp draagt de vaarboom over aan Gerrit Kers

BORCULO – De Berkelzomp “Jappe” is afgelopen week door een kraan uit het water getakeld voor zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt tijdens de wintermaanden in de Zompenloze. Een mooie gelegenheid voor Wim Mogezomp om na dertien jaar voorzitterschap symbolisch het stokje, in dit geval de vaarboom, door te geven aan Gerrit Kers.
De officiële overdracht is al tijdens de laatste schippersvergadering van dit jaar geweest. Ook al heeft Mogezomp meer dan een kwart eeuw gevaren op de Berkel, het verveelt volgens hem nooit. Geen vaart is hetzelfde en hij blijft dan ook gewoon deel uit maken van de enthousiaste schippersgroep in Borculo. Mensen ontmoeten en ze laten genieten van de mooie natuur en de stilte op het water, dat is een passie van de meeste schippers. Daarnaast vertellen ze boeiende verhalen, die soms wat minder waar zijn, zoals de mast die omhoog moet zodat de brandweer het vlaggetje nog ziet als de boot zinkt, of het mobieltje dat in de vliegtuigmodus gezet moet worden in verband met de navigatieapparatuur aan boord.
Het afgelopen jaar hebben ruim 4000 passagiers een vaartocht op de Berkel in Borculo gemaakt. Een mooi resultaat, maar de schippers leunen niet achterover in hun “Jappe”. In tegendeel, ze hebben een grote wens, namelijk met een Berkelzomp over de oude Berkel naar het centrum varen. Er moeten dan wel een aantal technische problemen worden opgelost en daarvoor is een schip met geld nodig. Voorlopig houdt de stuurgroep in Borculo zich vooral bezig met kleine vernieuwingen. De kajuit wordt weer ingericht zoals er vroeger in werd gewoond en er zijn plannen om het zeil te hijsen tijdens een vaart. Er wordt gedacht aan nieuwe arrangementen, zoals varen en smullen van een lunch of buffet in de Zompenloze, een vaartocht in combinatie met een (natuur)wandeling of een fietstocht, een nachtvaart of een smokkeltocht. De Stichting Berkelzomp kan met Gerrit Kers aan het roer van de Borculose Berkelschippers vol vertrouwen de toekomst in “varen”.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook