Algemeen
Borculo

24 april 2017

Lebbenbrugge met Hoetink-expositie in spoor van Heuvel

Lebbenbrugge met Hoetink-expositie in spoor van Heuvel

BORCULO – Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo houdt dit seizoen, dat op 1 mei begint, een expositie met werk uit Twente en de Achterhoek van de fotograaf Bernard Jacob Hoetink (1876-1960). Een eeuw geleden trok hij veel op met meester Hendrik Willem Heuvel, de schrijver van het tot in deze eeuw herdrukte boek ‘Oud-Achterhoeksch Boerenleven’. Hoetink werd geroemd om zijn ‘kunstenaarsoog’. Bij het werk van Heuvel schiep hij zijn eigen beelden.
De door Ben van Dijk samengestelde expositie is één van de vruchten van het werk van de studiekring Hendrik Willem Heuvel, die dit jaar in De Lebbenbrugge het boek ‘In het voetspoor van Heuvel’ presenteert, waarin een artikel staat van Arend J. Heideman over Hoetink. Met een lezing van Heideman op zaterdag 22 april voor de Vereniging Vrienden De Lebbenbrugge werd de expositie officieel geopend. Van Dijk selecteerde voor de expositie vooral vrij onbekend werk uit de nalatenschap van meester Heuvel.
Van Warnsveld naar Hengelo (O)
Bernard Jacob Hoetink werd op 25 augustus 1876 geboren in Deventer als zoon van een kruidenier. Die zag een opvolger in hem, maar de zoon wilde liever kunstschilder worden. Eerst heeft hij nog gewerkt in een banketbakkerij, maar omstreeks de vorige eeuwwisseling vestigde hij zich als fotograaf in Warnsveld. Enige tijd is hij ook persfotograaf geweest. In 1925, een jaar voordat meester Heuvel is overleden, vertrok hij met zijn uit Lochem afkomstige echtgenote naar Hengelo (O), waar hij in 1960 is overleden.
‘Net een schilderij’
Net een schilderij, zeggen veel mensen als ze een honderd jaar oude foto zien van Hoetink. De Warnsvelder wilde ook graag voet aan de grond krijgen in de kunst en als fotograaf ging hij schilderachtig te werk. Zijn foto’s van landschappen, met veelal mensen en dieren erop, stonden aan het begin van de vorige eeuw in een groot aantal gidsen voor de Achterhoek en in gidsen voor de Veluwe en Twente. Aan het einde van de 20e eeuw zijn ze opgenomen in aparte fotoboekjes. Veel foto’s van hem zijn afgedrukt in Oud-Achterhoeks Boerenleven in Beeld, dat vanaf 1989 verschillende keren is herdrukt.
Dagboeknotities Heuvel
Foto’s van Hoetink verschenen bij publicaties van verschillende streekschrijvers. Veel van zijn werk is verloren gegaan. Een restant bevindt zich onder de hoede van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem. Een probleem bij de foto’s van Hoetink is dat hij vrijwel geen informatie toevoegde. Daarom is het zo interessant dat meester Heuvel wel veel informatie naliet. Uit zijn dagboeknotities blijkt dat ze van 1912 tot 1919 hebben samengewerkt. Ze maakten in die tijd samen reportages in de Achterhoek, in Twente, en ook op de Veluwe. In 1912 trokken ze al samen langs de Berkel, tot aan de bron in Billerbeck. Van verschillende foto’s is nu achteraf nog vast te stellen waar en wanneer ze zijn gemaakt.
Museum open van mei tot en met oktober
Museum De Lebbenbrugge, aan de Lebbenbruggedijk 25 in Borculo, is van 1 mei tot en met 31 oktober dagelijks van 11 tot 17 uur geopend. Op de zolder van de schuur van het museum is het werk van de fotograaf Hoetink te bezichtigen.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook