Algemeen
Borculo

24 april 2017

Beeld ‘Die Badende’ weer klaar voor nieuw zwemseizoen

Beeld ‘Die Badende’ weer klaar voor nieuw zwemseizoen

BORCULO – De mooie dikke dames, ‘Die Badenden’ zijn weer teruggekeerd naar de Berkel. Het beeld staat symbool voor de Duits-Nederlandse samenwerking. Langs de rivier de Berkel staan meerdere van deze beelden.
Het beeld is van de Duitse kunstenaar Winfried Nimphius en werd eerder al geplaatst op diverse plaatsen langs het Duitse gedeelte van de Berkel. Bij een bezoek van de Nederlandse burgemeesters van de Berkelgemeenten aan hun Duitse collega’s werd besloten om ook in Nederland die Badende een plaats te geven.
De beelden zijn van kunststof en worden vervaardigd in de sociale werkplaats IBP (Interkulturelle Begegnungs Projekte) in Coesfeld. De Derde Berkelcompagnie heeft er voor gezorgd dat door Waterschap Rijn en IJssel en de diverse gemeenten de nodige vergunningen werden verleend, zodat in oktober 2016 ook in Zutphen, Almen, Lochem en Borculo die Badende geplaatst kon worden. Haar verblijf was overigens maar van zeer korte duur omdat spoedig hierna het beeld naar de winteropslag moest verhuizen.
In Almen staat het kunstwerk inmiddels weer nabij de Spitholterbrug. Ze staat echter niet meer aan de linkeroever maar net aan de overkant aan de rand van het bosje in een particuliere tuin.
Dat de plaatsing ook in Almen tot enige commotie leidde was jammer. Wellicht was deze commotie een gevolg van het feit dat verzuimd werd de inwoners te informeren over het waarom van deze plaatsing. Vanaf de Spitholterbrug heeft men een mooi uitzicht richting Zutphen op het Berkeldal; een uitzicht ook dat door veel fotografen wordt vastgelegd. Om dan ook deze dikke dame in beeld te krijgen, daar was niet iedereen blij mee. Bijzonder verheugd is de Derde Berkelcompagnie dat de betrokken familie heeft aangeboden die Badende asiel te verlenen. Zij komt te staan in de bosrand, is goed zichtbaar komende vanaf de richting Vorden en gespierd genoeg om over de maaiberm heen een duik in de Berkel te nemen. Fotografen kunnen haar buiten beeld houden terwijl ze toch ok voor de langsvarende kano’s goed zichtbaar is. Op de algemene jaarvergadering van Vereniging Almens Belang werd deze wisseling van standplaats met een instemmend applaus begroet.
Ook in Borculo en Lochem zijn de kunstzinnige dikke dames weer op hun plaats aan de Berkel neergezet, zodat ze het hele seizoen weer kunnen genieten van het leven op en om de Berkel.
Helaas duurt het in Zutphen iets langer voordat de Badende op haar nieuwe locatie aan de Coehoornsingel geplaatst kan worden, omdat omwonenden ook hier problemen met het kunstwerk hebben. Hopelijk kan in overleg tot overeenstemming worden gekomen, vooral gelet op de unieke internationale samenwerking in alle Berkelplaatsen.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook