Algemeen
Borculo

12 augustus 2017

Kasteel van Borculo ’t hof’ wordt herbouwd

Kasteel van Borculo ’t hof’ wordt herbouwd

BORCULO – Het Hof van Borculo komt terug. Weliswaar niet in zijn volle glorie, maar een 2.5 ton wegende maquette van het hoofdkwartier van de Heerlijkheid Borculo die binnenkort wordt onthuld. Kunstenaar Jan te Kulve uit Eibergen werkt aan een bronzen model van het vroege kasteel. Op 9 september wordt het onthuld aan de Hoflaan.
De maquette wordt gerealiseerd naar idee van Peter Nieuwenhuis. Hij wil de rijke historie van Borculo graag vertellen en overbrengen. Zo zijn er al eerdere projecten gerealiseerd, zoals de maquette van Borculo, het bronzenbeeld van de laatste Berkelschipper en de contouren van de Hofpoort.
Kasteel van Borculo
Het kasteel van Borculo is gebouwd rond de 12e-eeuw en is in de loop van jaren verder uitgebreid. De maquette wordt gebaseerd op de situatie rond 1650 en was op dat moment qua grootte het vierde kasteel van Nederland. Het liet de rijkdom en glorie van de Heerlijkheid Borculo zien dat, zoals Peter Nieuwenhuis het mooi zegt, het Monaco van de Achterhoek was. In 1777 kocht stadhouder prins Willem V de heerlijkheid Borculo, waardoor de huidige koning nog steeds ‘Heer van Borculo’ is.
Het kasteel raakte helaas in verval en moest worden gesloopt. Een later gebouwd kasteel werd afgebroken in 1870, waardoor Borculo nu kasteelloos is. Peter Nieuwenhuis zou graag de contouren van het oude kasteel zichtbaar maken, maar dat is een project voor de toekomst.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook