Home » Borculo » Gelselaar houdt ‘november slachtmaand’ in ere met slachtvisite
Algemeen
Gelselaar

7 november 2017

Gelselaar houdt ‘november slachtmaand’ in ere met slachtvisite

Gelselaar houdt ‘november slachtmaand’ in ere met slachtvisite

GELSELAAR– Balkenbriejen schreumpkes? Bloedleverworst of hammen in dewieme? Wie kent ze nog; echte Hollandse vleesgerechten die vroeger traditioneel na de thuisslachtingen in de herfst- en wintermaanden op het boerenbedrijf op het menu stonden?
Museumboerderij Erve Brooks houdt samen met slager Kastelein/Hofman uit Diepenheim de traditie van novembermaand slachtmaand in ere. Op 15 november vindt vanaf 10.00 uur in Gelselaar weer een folkloristische ‘slachtvisite’ plaats. Voor de oudere plattelandsgeneratie pure nostalgie, voor de jongere een kennismaking met de tijd, waarin men nog precies wist waar het vlees op hun bord vandaan kwam.
Tijdens de slachtvisite kruipt slager Kastelein/Hofman in de huid van ‘huisslachter’, een inmiddels uitgestorven beroep, maar eentje dat in de eerste helft van de vorige eeuw nog volop beoefend werd. Een huisslachter kwam bij de boeren langs om te slachten.
Eenmaal geslacht en wel werd het varken aan de ladder gehangen en begon het ‘vet priezen’. Buren kwamen het varken bekijken en spraken hun lof uit over het dikke spek en de prachtige hammen. Daarop deelden de boer en de boerin vanzelfsprekend de nodige borrels uit en de ‘slachtvisite’ was een feit.
Boer en boerin, medewerkers en buurt; iedereen hielp het vlees te verwerken, te zouten, drogen of in te wecken. Kinderen snoepten van de bloedworst en speelden met foekepotten of snorrebotjes, gemaakt van varkensblaas en varkenskootjes. Ambachten die tegenwoordig nog maar weinigen beheersen. Bezoekers kunnen tijdens de slachtvisite bij Erve Brooks kosteloos zien, proeven en ervaren hoe dit bijzondere gebruik in leven wordt gehouden.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook