Algemeen
Borculo

12 november 2017

Nieuwe voorzitter voor Technieklokaal Borculo

Nieuwe voorzitter voor Technieklokaal Borculo

BORCULO – Stichting Bevordering Technisch Onderwijs (BTO) heeft een nieuwe voorzitter. Henk Deunk nam het stokje over van Henk Huiskamp. Daar werd afgelopen woensdag tijdens de drukbezochte sponsorbijeenkomst van het Technieklokaal uitgebreid bij stilgestaan. Huiskamp neemt met een goed gevoel afscheid. “Het Technieklokaal staat er prima voor.”
Henk Huiskamp (72) werd flink in het zonnetje gezet. Hij kreeg cadeaus en lovende woorden van coördinator Evelien Egers. De grootste verrassing was tot het laatst bewaard. Op het terrein van het Technieklokaal werd in het donker het ludieke straatnaambordje ‘Henk Huiskampplein’ onthuld. De hoofdpersoon was er zichtbaar door ontroerd. “Heel mooi, daar word ik stil van.”
Huiskamp heeft zich zo’n tien jaar voor het Technieklokaal in Borculo ingezet. Het begon met het begeleiden van de uitbreiding van het onderkomen aan de Bosberg. In januari 2008 werd het nieuwe lokaal met meer mogelijkheden gerealiseerd. Snel daarna kwam het beheer in handen van Stichting BTO Berkelstreek en stond het Technieklokaal op eigen benen. Huiskamp werd voorzitter en onder zijn leiding groeide het uit tot een professionele voorziening. Dat lukte mede door de steun van de gemeenten Berkelland en Lochem, talloze sponsors en veel vrijwilligers. Het Technieklokaal wordt gebruikt door regionale basisscholen. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 krijgen er de mogelijkheid te ervaren hoe leuk techniek is. Ze gaan spelenderwijs aan de slag met techniek in de breedste zin van het woord.
“Het doet me goed dat bijna alle basisscholen in ons werkgebied gebruik maken van het Technieklokaal. Dat betekent dat duizend leerlingen hier per jaar vier keer aan de slag gaan. We beschikken over 85 sponsors, 35 vrijwilligers en een prachtige accommodatie met als aanvulling het begin dit jaar geopende Bekiekcentrum.” De afgetreden voorzitter was de afgelopen jaren grotendeels zelf verantwoordelijk voor de sponsorwerving. “Ik ben de bedrijven die ons ondersteunen zeer dankbaar. Aan de andere kant zijn er veel ondernemingen die nog niet meedoen, dat vind ik bijzonder jammer. Het is van groot belang om jongeren te interesseren voor techniek. Ik zie het als een gezamenlijke taak. De technische banen liggen voor het oprapen, maar het wordt steeds lastiger om vacatures ingevuld te krijgen.”
De nieuwe voorzitter Henk Deunk onderstreepte die woorden. “Het bedrijfsleven zit te springen om jong talent. Door het Technieklokaal te omarmen, investeer je in de toekomst. Hier worden kinderen enthousiast gemaakt, daar draag ik de komende tijd graag mijn steentje aan bij.”
Tijdens de jaarlijkse sponsorbijeenkomst is er altijd een spreker die tekst en uitleg geeft over zijn professie en de techniek erachter. In dit geval hield Arjan Prinsen een boeiend verhaal over mestvergisting. Prinsen is rundveehouder en tevens actief voor Groot Zevert Vergisting en de Groene Mineralen Centrale. Hij vertelde over de vernieuwde installatie waar mest wordt omgezet in biogas. Het biogas gaat via een directe leiding naar FrieslandCampina in Borculo waar het wordt gebruikt voor het maken van stoom, nodig voor de energievoorziening van de productieprocessen. Voorheen moest de mest die niet werd benut, worden geëxporteerd. Als Europese pilot worden er nu waardevolle mineralen uit herwonnen die regionaal kunnen worden ingezet als kunstmest. Dat alles maakt het Achterhoekse project uniek, circulair en dus uitermate duurzaam.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook