Algemeen
Haarlo

14 mei 2018

‘Moment voor de Kunst’ tijdens Pinksteren in Haarlo

‘Moment voor de Kunst’ tijdens Pinksteren in Haarlo

HAARLO – Voor de tweede keer vormen “De Kluntjespot” en Kulturhus ’t Stieltjen in Haarlo het middelpunt van het door Kunstkring B-Art georganiseerd Kunstevenement “Moment voor Kunst”. Op beide Pinksterdagen, zondag 20 en maandag 21 mei, zijn de beide gebouwen en het ertussen liggende terrein van 11.00 – 17.00 uur geheel in gebruik met werk van een veertigtal kunstenaars uit Nederland en Duitsland.
Sommige kunstenaars hebben ervoor gekozen alleen werk te tonen in de expositie. In de Kluntjespot betreft dat met name werk dat werd gemaakt n.a.v. het thema “illusie”. De kunstwerken die in ’t Stieltjen geëxposeerd worden ontlenen hun bestaan aan andere bronnen van inspiratie. Maar een groot aantal kunstenaars wilde ook zelf actief aanwezig zijn op het Kunstplein om met de bezoekers over hun werk te praten en hen te tonen hoe ze werken. Sommigen zullen zelfs aan belangstellenden de gelegenheid bieden om zelf ook eens te proberen en te voelen hoe het is om met bepaalde materialen bezig te zijn. Het is juist deze communicatie over en weer tussen de kunstenaars en kunstliefhebbers die kunstkring B-Art zo belangrijk vindt.
Op de website van Kunstkring B-Art (http://www.kunstkringbart.com/deelnemers-aan-moment-voor-kunst/) kunt u zien wie het zijn en wat ze zoal te bieden hebben. Het zijn bekende namen van plaats- en streekgenoten, maar ook namen van kunstenaars die, gelokt door de goede reacties van de eerste keer, zich dit jaar voor het eerst in Haarlo willen presenteren.
Nieuw (vergeleken met de vorige keer) is de aanwezigheid en medewerking van enkele dichters die op ter plekke aangegeven tijden in De Kluntjespot zullen voordragen uit eigen werk.
Op de middag van 20 mei zal ook de vaste organist van De Kluntjespot, Herman Koier, zowel het monumentale kabinetorgel als het jongere grotere orgel bespelen.
De volledig gerestaureerde kerk kan op die dagen ook bezichtigd worden.
Nieuw is ook de medewerking van Jacqueline de la Rie (van Luster Workshops uit Zutphen en Lochem) die aan kinderen de gelegenheid zal bieden om met iets creatiefs bezig te zijn terwijl hun ouders elders op het Moment-voor-Kunst-terrein rustig hun ogen en oren de kost kunnen geven. De ouders mogen er overigens zelf ook het goede voorbeeld geven.
Muziek. In navolging van de trend om een piano in een ruimte te zetten die, desgewenst, bespeeld kan worden door iedereen die zich daartoe geroepen voelt, zal op het kunstplein een keyboard (zonder toetsenist) een uitnodiging vormen voor (gelegenheids)musici om even of wat langer de kunstenaars en bezoekers van het kunstplein deelgenoot te maken van hun muzikaal talent.
Een bijzonder kunstwerk dat tijdens Moment voor Kunst in Haarlo te zien zal zijn is de pyralisk. Een stalen piramide-/obeliskvormige stellage waaraan 40 kunstuitingen bevestigd zijn (20 aan de binnen- en 20 aan de buitenzijde). Ze werden gemaakt door 20 kunstenaars uit Belgie (Bocholt), Duitsland (Bocholt en Monschau) en Nederland (Berkelland) in het kader van de Europa Woche: een week waarin in Duitsland, met steun van de overheid, allerlei activiteiten met een Europees tintje worden georganiseerd. In Bocholt werd het initiatief genomen om tijdens het jaarlijkse kunstevenement “Kunstcarrée” het project “KulturGut Europa 2018 – Interpretationen” te organiseren. Afgelopen zondag, 6 mei, werd het object in Bocholt (D) officieel onthuld. Op 20 en 21 mei staat het in Haarlo.
Kortom, alleszins de moeite waard om op eerste of tweede pinksterdag eens een kijkje te nemen in Haarlo en te genieten van kunst in zijn vele vormen. Er is volop (gratis) parkeergelegenheid; de entree is gratis en de omgeving is schitterend. Hopelijk werkt ook het weer een beetje mee, zodat u bovendien op het terras bij ’t Stieltjen van het zonnetje en een gezellige drukte nog wat kunt nagenieten.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook