Algemeen
Borculo
Featured

17 juni 2018

4-delige documentaire over historie van Borculo

4-delige documentaire over historie van Borculo

BORCULO – Onder de vlag van ‘Borculo, beleef de Berkelstad’ zijn inmiddels veel plannen gerealiseerd in onze oude Berkelstad. Inmiddels is er ook een bijpassend logo ontworpen voor allerlei activiteiten, die de stad aantrekkelijker moet maken voor inwoners en toeristen.
De eerste stappen vanuit deze visie zijn sinds 2015 gezet:
– bronzen beeld “Willem Keizer”, de laatste Berkelschipper van Borculo
– bronzen stadsmaquette Borculo in 1832
– vier 17e eeuwse gildebekers terug in Borculo
– stadswandeling langs het Joodse leven in Borculo
– bronzen plaquette burgemeester de Muralt
– tijdlijn Muraltplein en Hoflaan/Hofstraat
– vier muurgedichten
– contouren Hofpoort en bronzen plaquette van de Hofpoort
– stichting Vrienden carillon Borculo
– stichting stoommachine No 227 Borculo
– bronzen beeld de chazan van Borculo
– bronzen 3D maquette “Het Hof van Borculo”
– tentoonstelling Stad en Heerlijkheid Borculo
Met het laatste bronzen beeld van Prins Willem V is het verhaal compleet. De visie is inmiddels omgezet in een stichting: ‘Borculo, Beleef de Berkelstad’. De stichting Borculo, Beleef de Berkelstad gaat alle projecten en de verhalen met elkaar verbinden en de geschiedenis van Borculo vertellen door middel van een 4-delige documentaire. Deze documentaire wordt aangeboden aan alle basisscholen in de Heerlijkheid Borculo (Borculo, Neede, Eibergen, Haarlo, Geesteren en Gelselaar). Wat zijn de verhalen over de Stad en Heerlijkheid Borculo die we eigenlijk allemaal zouden moeten weten? Uiteraard is de documentaire niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen interessant.
De documentaire wordt gemaakt door Albert Bakker Video uit Ruurlo. Er zal een drone ingezet worden om de geschiedenis letterlijk vanuit verschillende invalshoeken te tonen. De opnames worden naast de documentaire ook gebruikt voor een interactieve route door Borculo waardoor inwoners en toeristen door middel van een speciale app de geschiedenis leren kennen. Deze app wordt gemaakt door het bedrijf Taff. Dit bedrijf heeft in 2015 ook de 3D animatie gemaakt van Het Hof in Borculo. Een historische kijk op een heerlijke stad. De kinderen, inwoners en toeristen zullen kennismaken met de unieke geschiedenis van de Stad en Heerlijkheid Borculo.
Onderwerpen die aan bod komen zijn het ontstaan van de Heerlijkheid Borculo, het kasteel, hoe werd Borculo een Berkelstad, de handel met o.a. de Lebbenbrugge en de Berkelzomp, de gilden in Borculo (bierbrouwers), de rampen en oorlogen die Borculo heeft gekend en de nieuwe tijd met o.a. de revolutie van het bedrijf Meilink, de opkomst van verenigingen, feesten en musea. “Borculo, Beleef de Berkelstad”. Hoe het was in Borculo, hoe het is en vooral hoe het zal worden.
Als u vragen heeft dan kunt u Peter Nieuwenhuis bereiken via de e-mail p.nieuwenhuis3@kpnplanet.nl of op telefoonnummer 06-31498021.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook