Algemeen
Borculo

4 juli 2018

Ariët (16) heeft veel geleerd in Colombia

Ariët (16) heeft veel geleerd in Colombia

BORCULO – De wereld ontdekken, andere culturen leren kennen en alles uit het leven halen, dat wil Ariët. Daarom besloot zij om tussen 4 en 5 vwo een schooljaar te gaan leven als een Colombiaanse. Een jaar lang woonde zij in een gezin, in de stad Sogamoso, in Colombia.
De familie, vader, moeder en dochter van 17, had zich bij AFS opgegeven als gastgezin. Zij stelden hun huis open voor een buitenlandse die uit een totaal ander land kwam. Zo kwam Ariët in hun leven. Een jaar lang zorgden zij als echte ouders voor de scholiere uit Borculo. Ariët ging naar dezelfde school als de dochter, kreeg eigen vrienden en vriendinnen en gedroeg zich als een echte dochter. Al snel leerde Ariët de Spaanse taal, de Colombiaanse manier van dansen en ging ze in een bandje waar ze naar hartenlust kon zingen.
Haar gezin nam haar mee op uitjes in het land en leerde haar alles over de normen, waarden en gebruiken. Natuurlijk was het niet altijd makkelijk, het bijzondere eten, de vreemde taal, de andere gewoontes. Soms voelde ze zich best alleen. Maar ook van die moeilijke periodes leerde zij heel veel. Soms werd ze teruggeworpen op zichzelf, soms vond ze steun bij andere uitwisselingsstudenten van AFS of vrienden van school, maar altijd kon ze rekenen op haar gastouders. Zij zorgden dat zij veilig was en dat ze een vertrouwde omgeving had om op terug te vallen. Dat is fijn, want alles is anders: hoe de klasgenoten met elkaar om gaan, dat jongens en meisjes dansen in de pauze op school, elke dag een schooluniform aan, geen brood voor ontbijt of lunch, gehaald en gebracht worden omdat je niet zelf kunt fietsen, en dan nog alle geuren en smaken die niet uit te leggen zijn.
Ariët ging gewoon naar een middelbare school, ging mee naar familiedagen, vierde feestdagen die we in Nederland niet kennen en leerde de Colombiaanse cultuur van binnenuit kennen. Een ervaring die ze haar hele leven zal onthouden. Op het Staring College in Lochem heeft zij een jaar “verloren”, maar aan ervaring heeft ze veel meer dan een jaar gewonnen. Deze levenservaring had zij nergens beter kunnen opdoen.
Elk jaar komen er ook buitenlandse scholieren naar Nederland. Op het Staring College zijn er ook elk jaar wel een paar te vinden. Deze jongeren vinden het heel bijzonder om in de Achterhoek in een gastgezin te wonen en leven.
Wilt u meer weten over de uitwisselingsprogramma’s van AFS, kijk dan op www.afs.nl of neem contact op met de regiocoördinator in Lochem, Anouk Vunderink: Anouk.Vunderink@AFS.org
Foto: Archief

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook