Algemeen
Borculo
Featured

2 augustus 2018

OverBorculo weerbericht: droog, hittegolf en (erg) warm

OverBorculo weerbericht: droog, hittegolf en (erg) warm

BORCULO – Het is al wekenlang zomer in Nederland. Hoge temperaturen, weinig neerslag en heel veel zon. De een vindt het heerlijk en de ander wil graag terug naar lagere temperaturen.
Feit is dat de natuur een enorm neerslag tekort heeft: het landelijk gemiddelde staat op een tekort van meer dan 300 mm. Daarbij komt nog kijken dat de Achterhoek de droogste regio is, dus ligt het neerslagtekort hier nog veel hoger.

Neerslagtekort

In juli is in onze regio slechts 2 mm neerslag gevallen en dat is ten opzichte van het gemiddelde zo’n 78 mm minder. Ook voor de komende dagen staat er weinig neerslag op de kaarten. Hier en daar kan een kleine bui vallen, maar het tekort zal verder en verder oplopen. De hele week kan de temperatuur oplopen tot boven de 30 graden, voor volgende week dinsdag en woensdag zelfs tot 36(!) graden. Er staat weinig wind, een lage luchtvochtigheid en de neerslagkans is nihil. Echt zomer dus! Een tweede landelijke hittegolf zit er dus aan te komen.

Plaatselijke hittegolf

De eerste landelijke hittegolf duurde maar liefst 13 dagen, waarvan 4 tropisch (boven de 30 graden). De hoogste temperatuur gemeten is 35.7 in Groningen. Omdat het zaterdag 28 juli niet warmer werd dan 25 graden in De Bilt is de hittegolf tijdelijk onderbroken. In onze regio is de hittegolf dus al veel langer aan de gang.

Eventueel sproeiverbod

Inmiddels is het zo droog dat we binnenkort wellicht droogtefase 2 in gaan. Dat betekent een sproeiverbod en het dichthouden van sluizen. Gelukkig is het nog niet zover, dus dus kunnen Berkellanders hun tuin nog netjes houden.
Ondanks dat er nog geen sproeiverbod is, zijn veel tuinen, weilanden en plantsoenen al verdord. Bijvoorbeeld in het het Cycloonpark in Borculo is goed te zien dat de zomer zijn tol eist. Bomen verliezen bladeren en het gras is geel/bruin. Ook de vijvertjes bij het Schollenkamp staan nagenoeg droog. Enkele vissen zijn al gered door te verplaatsen of het toevoegen van extra water en zuurstof door de brandweer. De Berkel daar in tegen staat niet veel lager dan normaal.
Ook aan veel tuinen is te zien dat het droger is dan normaal. Sommige mensen laten weten geen moeite te willen door, aangezien de tuin toch wel aan het verdorren is. Een ander sproeit dagelijks en het gras en de bloemen staan er nog tiptop in orde bij. Hoe ziet u tuin er op dit moment uit? Laat het weten via onze Facebook-pagina of stuur een foto naar info@overborculo.nl.

Tips bij extreme warmte:

– voldoende drinken
– draag dunne en beschermende kleding
– gebruik zonnebrandcrème
– zoek de schaduw op
– probeer lichamelijke inspanning ’s middags te beperken
– houd de woning koel
– let extra op zorgbehoevenden

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook