Algemeen
Borculo

22 november 2018

Rob Dieperink geeft een kijkje in de wereld van de VAR

Rob Dieperink geeft een kijkje in de wereld van de VAR

BORCULO – Een bomvolle kantine bij Reünie op donderdagavond 15 november. Te gast was Rob Dieperink, scheidsrechter betaald voetbal en VAR, om een interactieve lezing over de VAR, hoe werkt dat nu, te houden. Aan de hand van een aantal spelsituaties, die hij toonde, ontstond er vaak een levendige discussie tussen de zaal en Rob. Hierbij werd duidelijk, dat het beoordelen van buitenspel, al dan niet een handsbal, het maken van een overtreding, die goed is voor geel of misschien wel rood niet zo heel erg gemakkelijk is voor een scheidsrechter.
Met de intrede van de VAR aan het begin van dit seizoen heeft de scheidsrechter er een paar “extra” ogen bijgekregen, omdat de VAR kan beschikken over verschillende camerabeelden en zij dus de situaties van meerdere kanten kunnen beoordelen. Dit alles moet echter in een “split second” gebeuren. Vindt de VAR het verstandig, dat de scheidsrechter de situatie op het beeldscherm aan de rand van het veld bekijkt, dan meldt hij dit bij hem, maar het is altijd aan de scheids om dit wel of niet te doen. De uiteindelijke beslissing ligt bij de scheidsrechter.
Is de scheidsrechter, doordat hij de spelsituatie altijd van nabij bekijkt heel erg fysiek aan het werk, de VAR is veel meer mentaal actief, maar beiden zijn aan het eind van de wedstrijd op.
De belangstellenden, in de meer dan volle kantine van Reünie, hadden een avond, waarop ze veel te weten kwamen over de VAR en het vak van scheidsrechter en ze zullen waarschijnlijk de komende wedstrijden in het betaalde voetbal met iets andere ogen naar de VAR kijken.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook