Algemeen
Borculo

13 maart 2019

Berkelzomp ‘de Jappe’ klaar voor nieuw seizoen in Borculo

Berkelzomp ‘de Jappe’ klaar voor nieuw seizoen in Borculo

BORCULO – In Borculo is de Berkelzomp “Jappe” weer te water gelaten. Bijzonder is dat we nu het 30ste vaarseizoen ingaan met nog steeds dezelfde boot zoals hij in 1989 te water is gelaten. Dit kan alleen als de boot goed wordt onderhouden door de Berkelschippers, allen vrijwilligers.

Elke winter gaat de boot naar binnen in de Zompenloze om te drogen, eventueel slechte delen te vervangen, te schuren en opnieuw te schilderen. Hij glimt nu van boven tot onder en is klaar voor een nieuw vaarseizoen.

Het vaarseizoen begint op 1 april 2019

Leuk detail is dat in maart de duiker onder de Graaf Wichmanstraat wordt voorzien van sluis schuiven. De wens om richting het centrum te varen komt daardoor steeds dichterbij. Laatste obstakel is nu nog de doorvaart onder de burgemeester Bloemersstraat.

De Berkelschippers hopen weer veel gasten te mogen ontvangen in de Zompenloze aan de Graaf Wichmanstraat 48a in Borculo, om met hen een plezierige tocht over de Berkel te maken. Naast de reguliere tocht over de oude en nieuwe Berkel zijn er diverse arrangementen. Zo is er de IVN natuurwandeling met gids en Berkelzompvaart, de zonsondergangsvaart, de dauwvaart met wandeltocht op Hemelvaartsdag, de nacht van de nachtvaart, de herfstvaart met wandeltocht. Als de duikersluis straks klaar is kan men ook hiervoor een vaart boeken.

Voor de jonge vaargasten is er de piratentocht (vaak een kinderfeestje). Op www.stichtingberkelzomp.nl staat alle informatie over alle vaarmogelijkheden. Boeken kan via Toeristische Informatie Borculo. Tel. nr.: 0545-271966.

Ook varen er Berkelzompen van “Stichting Berkelzomp” in Eibergen, Lochem en Almen.

Schoolproject

Het Watermuseum in Arnhem heeft een educatief schoolproject over de Berkel samen met het Waterschap Rijn en IJssel. In Borculo en Eibergen verzorgen de Berkelschippers met de Berkelzomp de vaartocht als onderdeel van het project. Alle scholen in het werkgebied van het Waterschap hebben daarover inmiddels informatie ontvangen.

De basisscholen kunnen deelname voor hun groep 7 of combinatiegroep 7/8 aanmelden bij het Watermuseum in Arnhem via een mail naar info@watermuseum.nl.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook