Algemeen
Borculo

16 maart 2019

Atelierroute Berkelland tijdens Pinksterweekend

Atelierroute Berkelland tijdens Pinksterweekend

BORCULO– Wandelen of fietsen door de Achterhoekse met z’n karakteristieke coulisselandschap, bossen, velden, glooiende terreinen, afgewisseld met bosrijke idyllische plekjes waar de Berkel zich langs prachtige watermolens slingert, kastelen, monumentale herenhuizen, eeuwenoude kerken… dit is nog maar een korte opsomming van wat Berkelland sowieso aan zijn bewoners en de talrijke toeristen te bieden heeft.

En wie deze unieke verzameling natuurschoon combineert met het feit dat diezelfde gemeente naar schatting ongeveer 150 kunstenaars herbergt van wie meer dan de helft tijdens de komende Pinksterdagen de deuren van hun atelier, woonhuis of werkplaats open zet om andere Berkellanders en belangstellenden vanuit het hele land te ontvangen, en dat de diversiteit aan kunstvormen die door deze kunstenaars wordt beoefend al even groot is als die van de hierboven beschreven natuur, die kan tot geen andere conclusie komen dan dat Berkelland met Pinksteren de plek bij uitstek is om van een heerlijk lang weekend te genieten.

Wie bovendien bedenkt dat Berkelland een oppervlakte heeft van ruim 284 km² (en daarmee een van de tien grootste plattelandsgemeenten van Nederland is), die kan ook bedenken dat het een hele toer zal zijn om in 2 dagen tijd alle deelnemende kunstenaars ook daadwerkelijk te bezoeken. Tenminste, als men ook nog wil genieten van de fraaie natuur èn van de talloze kunstwerken die -verspreid over deze Achterhoekse gemeente- te bezichtigen zijn. Zelfs reizend met de auto (al of niet met de fiets achterop) is dat een hele uitdaging.

Eén route uitstippelen die iedereen voorschrijft hoe men het best kan gaan is dan ook nagenoeg onmogelijk, maar waarschijnlijk ook ongewenst, omdat veel bezoekers juist die adressen willen bezoeken die hen het meest aanspreken of die de beschikbare tijd hen geeft.

Om aan die waarschijnlijkheid tegemoet te komen heeft de organisatie ervoor gekozen om de elementaire gegevens van de route (zoals overzicht- en detailkaartjes) en van de deelnemende kunstenaars op de website bijeen te zetten: hun naam, hun adres tijdens de atelierroute, de meest door hen discipline(s) en iets van hun werk. Daarmee kunnen bezoekers zelf bepalen wat ze willen zien of wie ze willen bezoeken, wat hen het meest aanspreekt of waarnaar ze op zoek zijn. Of, heel gewoon, wie er nog meer in de buurt zit, zodat men daar ook even kan binnenlopen. De toegang is namelijk overal gratis. Parkeergelegenheid is er vrijwel overal volop en er zijn geen parkeermeters die een belemmering hoeven te vormen voor een bezoek.

Al die gegevens zijn bijeengebracht in een boekje en een routekaart die samen voor slechts € 2,50 te koop zijn op alle deelnemende kunstenaarslocaties, in het informatiecentrum (kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo) en bij de VVV of TIP. Op het informatiecentrum is een overzichtstentoonstelling ingericht van alle deelnemende kunstenaars en zijn leden van de twee organiserende kunstkringen, Kunstkring Ruurlo en Kunstkring B-Art (Berkelland Art) aanwezig om bezoekers desgevraagd een beetje op weg te helpen.

Overigens, met de aankoop van een boekje en door de organisatie een stukje terugkoppeling te geven van de bevindingen tijdens de atelierroute maken bezoekers ook nog kans op een prijs van €200,- die ze kunnen besteden aan de aankoop van een kunstwerk (of een korting op de aankoop van een kunstwerk) bij een van de deelnemende kunstenaars.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook