Algemeen
Borculo
Featured

23 juli 2019

Museum de Lebbenbrugge bestaat 85 jaar

Museum de Lebbenbrugge bestaat 85 jaar

BORCULO – Op 25 augustus is het 85 jaar geleden dat de Lebbenbrugge werd geopend. Als museum, want het oorspronkelijke gebouw is veel ouder. Het achterhuis dateert van 1400 en het voorhuis is er in 1550 tegenaan gebouwd. Het Lebbenbruggeverhaal inclusief de geschiedenis is sinds de opening in 1934 al te horen van onze rondleiders.

De Lebbenbrugge staat in het weekend van 3 en 4 augustus stil bij deze mijlpaal. Er zal onder andere een receptie worden gehouden voor genodigden, waarbij het nieuwe boek van Ben van Dijk, “De Lebbenbrugge door de jaren heen” over de geschiedenis van de Lebbenbrugge uitvoerig is beschreven, wordt gepresenteerd. Het is een prachtig boek vol foto’s die velen nooit eerder zagen.

Een aantal vrijwilligers heeft in een spontane actie de ingang van de Lebbenbrugge versierd.

De toekomst van Beekvliet

Het landgoed Beekvliet is aangewezen als onderdeel van het Europese natuurnetwerk Natura 2000. Het is de bedoeling dat het landgoed een opknapbeurt krijgt en er weer uit gaat zien als in de tijd van meester Heuvel, zo’n 100 jaar geleden.

Door intensieve landbouw en ontwatering is de natuur van weleer enorm achteruit gegaan. Wetenschappers en ecologen hebben ontdekt dat natuurherstel in dit gebied erg kansrijk is als de aanwezige bijzondere waterhuishouding (kalkrijk kwelwater) wordt verbeterd. De verwachting is dat veel plantensoorten, die in Nederland bijna zijn verdwenen, maar hier nog wel voorkomen, in aantal zal toenemen.

Vanuit de Lebbenbrugge is straks informatie te krijgen hoe het een en ander gestalte zal krijgen. Dit kan o.a. door een wandeling te maken, die meester Heuvel 100 jaar geleden ook maakte. Hij schreef zijn ervaringen en overpeinzingen op in het verhaal “De Geheimen van den ouden weg”, dat, samen met een routebeschrijving van de wandeling en een aantal wetenswaardigheden, is opgenomen in een brochure die ook op 3 augustus wordt gepresenteerd.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook