Algemeen
Haarlo

20 augustus 2019

Mo(nu)ment voor Kunst en Art Brut in Haarlo

Mo(nu)ment voor Kunst en Art Brut in Haarlo

HAARLO – Evenals in 2016 werkt Kunstkring B Art dit jaar weer samen  met de Stichting Oude Gelderse Kerken door tijdens het Open Monumentenweekend op 14 en 15 september a.s. in “De Kluntjespot” een expositie te houden. Een mooie combinatie van Cultureel Erfgoed en hedendaagse kunst. Een gedeelte van de expositie is ook te vinden in Kulturhus ’t Stieltjen. 

De expositie staat deze keer in het teken van Outsider Kunst en Art Brut. De titel van de expositie is dan ook “Art Brut – Brut(ale) Kunst”. In lijn daarmee is deze expositie  mede tot stand gekomen door samenwerking met Estinea in Eibergen en Borculo, “TopArt” in Winterswijk en “Kadoosje” van De Lichtenvoorde Winterswijk.

Vanuit hun ateliers in deze plaatsen werken cliënten van deze zorginstellingen met plezier aan hun creatieve uitingen. Werk dat gemaakt wordt door mensen met een beperking heeft doorgaans per definitie de meest essentiële kenmerken van de kunst die wordt aangeduid als Art Brut of Outsider Kunst. Hoe paradoxaal dit misschien ook klinkt: Art Brut wordt juist gekenmerkt door het ontbreken van een beperking! Er zijn geen regels voor perspectief, compositie, kleurgebruik, vlakverdeling e.d. vanuit de kunstwereld. Art Brut kunstenaars werken vanuit hun gevoel. Dat wat hen bezig houdt brengen ze naar buiten op doek, in keramiek of anderszins.

Zij zijn “brutaal” in vorm- en kleurgebruik. Ze durven een kat blauw of geel te schilderen, bomen paars en mensen een groen gezicht te geven. Soms zijn hun werken ingetogen; dan weer uitbundig, grof of heel gedetailleerd. Maar alles wat ze maken is een uiting van hun belevenis uit hun dagelijks bestaan.

Hun werk wordt geëxposeerd. Aangevuld met werk van leden van kunstkring B-Art die speciaal voor de gelegenheid geprobeerd hebben los te komen van de regels die ze ooit geleerd hebben. Een hele uitdaging. De expositie is beide dagen geopend van 11.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook