Algemeen
Borculo
Featured

28 augustus 2019

Borculo op de schop; Leef! in Borculo presenteert conceptplannen

Borculo op de schop; Leef! in Borculo presenteert conceptplannen

BORCULO – De start van Leef! in Borculo in 2018 was een initiatief van een werkgroep die zich zorgen maakte om de leefbaarheid van de stad naar de toekomst toe. Demografische, bouwkundig en economische ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar waren voor hen aanleiding om samen met de inwoners het stadsbeeld een nieuwe uitstraling te bezorgen. Het werd tijd voor een grootscheepse aanpak, een revitalisatie die zich over vijf thema’s uitspreidt, Horeca, Toerisme, Centrum, Ondernemen en Cultuur.

De initiatiefgroep, bestaande uit ondernemers, is niet zomaar een eendagsvlieg. De voorbereidingen voor nieuwe plannen verliepen in goede samenwerking met gemeente, belanghebbenden en vooral ook inwoners. Ideeën werden uit de samenleving opgehaald en verwerkt in mogelijke scenario’s. Inmiddels is er een conceptplan uitgewerkt dat met iedereen gedeeld kan worden. De initiatiefgroep benadrukt wel dat dit conceptplan geen definitieve blauwdruk van het eindresultaat hoeft te zijn. Uiteindelijk is de initiatiefgroep samen met de gemeente verantwoordelijk als het om investeringen en bestemmingswijzigingen gaat. Wie niettemin het plan ziet, beseft dat er niet over een nacht ijs is gegaan. In ultimo vorm zal de Berkelstad een magneetfunctie krijgen als het gaat om wonen, werken en recreëren en een bruisende toekomst tegemoet gaan.

Belangrijk bij de uitwerking van het conceptplan waren de kernwaarden die in het manifest van Leef! in Borculo staan. De plannen moeten niet alleen realistisch, haalbaar en duurzaam zijn, maar ook zo breed mogelijk gedragen worden. Samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden is essentieel en er dient oog te zijn voor ieders belang. Uiteindelijk gaat het om de ‘menselijke maat’. Borculo moet wel Borculo blijven, maar in een nieuw jasje. Het conceptplan gaat over de herinrichting van het centrum van de stad. Doel is het centrum een spinnenwebfunctie te geven, een plek waar alles samenkomt en waar reuring ontstaat.  Verkeersstromen, toerisme, horeca, evenementen en winkel- en woonaanbod zijn kernbegrippen die in het plan verwerkt zijn. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daar tussendoor ‘stroomt’ de Berkel, het uithangbord als het om het toekomstig imago van de stad gaat.

Leef! in Borculo is er op indrukwekkende wijze in geslaagd een stadsbeeld neer te zetten met een grootstedelijk elan waarbij toch de gemoedelijke Achterhoekse sfeer bewaard blijft. Ze noemen het ‘Het verhaal van Borculo’:

“Het eeuwenoude stadje Borculo, gelegen aan de Berkel, vormt de brug naar de eigentijdse winkels, veelzijdige musea en gastvrije horeca, waar het gemoedelijk vertoeven is. Laat de Heerlijkheid Borculo door je aderen stromen, je meevoeren langs verrassende historie, kunst en ambacht en maak samen nieuwe herinneringen in ons hartelijke stadje.”

Een ieder wordt opgeroepen aanwezig te zijn bij ‘Het verhaal van Borculo’. De presentatie vindt plaats op maandag 7 oktober in de Joriskerk in Borculo. Aanvang 19.30 uur.

Foto: Initiatiefgroep Leef! In Borculo. (Foto: pr)


Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook