Algemeen
Borculo

2 september 2019

Open Monumentendag bij De Lebbenbrugge

Open Monumentendag bij De Lebbenbrugge

BORCULO – Op zaterdag 14 september a.s. is het weer van 11.00 tot 17.00 uur Open Monumentendag (dus gratis toegang) rondom en in het boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo. Om misverstanden te voorkomen, de laatste jaren wordt van de open monumentendag een monumentenweekend gemaakt, waarbij vaak € 1,- entree wordt gevraagd. Bij de Lebbenbrugge is de openmonumentendag alleen op zaterdag 14 september en is dan geheel gratis.

Het thema van monumentendag is dit jaar “wederopbouw”. Maar dat doen we al sinds de Lebbenbrugge in 1931 als bouwval is gekocht om haar voor een sloop te behoeden. Sinds 1934 is het een boerderijmuseum. Maar het is geen museum waar alles netjes op een rijtje staat uitgestald. De bezoeker komt in een boerderij waar alles nog op de plaats staat waar het vroeger ook stond. Je krijgt de indruk dat de bewoners even op het land aan het werk zijn en zo weer thuis kunnen komen.

Buiten is een traditioneel erf met ouderwetse, vergeten gewassen, een kruidentuin, een bongerd met hoogstam oude fruitrassen een bakhuisje, een rosmolen ,een hoef- en een bijenstal en niet te vergeten een gezellig terras. Voor kinderen zijn er ouderwetse kinderspelen en er zijn boekjes à € 1,75 verkrijgbaar met een speurtocht door het museum, waarbij een puzzel moet worden opgelost.

Verder is er in De Lebbenbrugge t/m oktober een tentoonstelling over de bekende Achterhoekse fotograaf Hoetink die zo’n 100 jaar geleden regelmatig met de folklorist H.W. Heuvel door onze streek trok en daar foto’s maakte voor een informatieboekje dat Heuvel schreef voor toeristen.

In de videohoek draaien (op verzoek) diverse Lebbenbrugge gerelateerde films.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook