Algemeen
Berkelland

5 september 2019

Wereld Alzheimer Dag 2019 in teken van ‘Samen bewegen’

Wereld Alzheimer Dag 2019 in teken van ‘Samen bewegen’

BORCULO – ‘Samen bewegen’ is dit jaar het thema van Wereld Alzheimer Dag. Het is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dementie, een ziekte die grote impact heeft op het leven van veel mensen. Zoals gebruikelijk wordt deze dag gevierd op 21 september, alhoewel er ook in de week ervoor of erna activiteiten plaatsvinden.

Een aantal activiteiten op deze dag zal in het teken van ‘bewegen’ staan, in verband met het thema. “Bewegen kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie vergroten. Bovendien is het niet alleen gezond, maar ook leuk om samen te doen. Bijvoorbeeld met mantelzorgers of andere mensen uit de omgeving’’, zegt Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

De regionale afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland is natuurlijk ook van de partij rond de 26ste Wereld Alzheimer Dag. Hieronder de activiteiten op een rij.

De Gemeente Berkelland organiseert, in samenwerking met Into D’mentia, een activiteit voor naasten van mensen met dementie. Zij krijgen met behulp van een Virtual Reality Dementiebril, de mogelijkheid om te ervaren wat het is om dementie te hebben.

Wanneer en waar?
Op dinsdag 17 september ’s morgens in Ruurlo in de bibliotheek (Dorpsstraat 74) en ’s middags in Borculo in de bibliotheek (Hoflaan 5). Daarnaast op donderdag 19 september ’s morgens in Neede bij Jimmy’s (Bergstraat 10) en ’s middags in Eibergen in de bibliotheek (Grotestraat 58). Aanmelding vooraf is noodzakelijk. Dit kan bij het Klantcontactcentrum van de Gemeente Berkelland via: (0545) 250 250. In overleg wordt een afspraak gemaakt voor een geschikt tijdstip. Het duurt totaal ongeveer 40 minuten.

Bewegen en ontmoeten

De Berkellandse Sportfederatie begint met een nieuwe activiteit onder de titel ‘bewegen en ontmoeten’, specifiek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De start is op 26 september en vindt plaats in de sporthal in Neede. De middag op 26 september is een proefles, zodat u eerst kennis kunnen maken voordat u zich definitief opgeeft. De lessen vinden elke donderdag plaats (20 weken).
⦁ Tijd: van 15.30 tot 16.30 uur
⦁ Waar: Spilbroekhal, Bleekenweg 14 Neede
⦁ Kosten: € 5,00 per les (na de proefles op 26 september) (de intake valt onder de aanvullende ziektekostenverzekering)
⦁ Aanmelden (ook voor de proefles) kan via mail naar nienke@sportfederatieberkelland.nl of bel naar 0545-476727

‘Samen Dementievriendelijk’

De Bibliotheek Oost-Achterhoek organiseert in samenwerking met het landelijke ‘Samen Dementievriendelijk’ de workshop ‘GOED omgaan met dementie’. Deze workshop wordt georganiseerd in alle vestigingen in Berkelland en is gratis toegankelijk voor geïnteresseerden. De training is bedoeld om mensen bewust te maken van wat dementie voor iemand betekent. Ook wordt op vrijdag 20 september de film ‘The Leisure Seeker’ vertoond in de Bibliotheek Ruurlo. Toegang is ook daar gratis. De gemeente Berkelland is een dementievriendelijke gemeente en meerdere organisaties uit deze gemeente organiseren in deze week activiteiten.

GOED omgaan met dementie

Dementie komt bij 270.000 mensen in Nederland voor, waarvan 12.000 mensen jonger dan 65 jaar. 70% van de mensen woont nog thuis en 300.000 mantelzorgers geven meer dan 20 uur per week zorg aan deze mensen. Veel mantelzorgers zijn daarom overbelast. Om mensen bewust te maken van wat mensen kunnen betekenen voor iemand met dementie wordt de training “GOED omgaan met dementie” georganiseerd. Het zou toch fijn zijn om te weten wat u moet doen als een ander het even niet meer weet. Tijdens de training (duur: 2 uur) gaan we dieper in op wat dementie is en wat u kunt verwachten.

In elke vestiging in Berkelland kan deze gratis workshop gevolgd worden. Hieronder de data.
⦁ Borculo: dinsdag 17 september om 19.00 uur (Hoflaan 5)
⦁ Eibergen: woensdag 18 september om 15.00 uur (Grotestraat 58)
⦁ Neede: woensdag 25 september om 19.00 uur (Oudestraat 36)
⦁ Ruurlo: donderdag 26 september om 19.00 uur (Dorpsstraat 74)

Geïnteresseerden dienen zich wel eerst aan te melden op www.oostachterhoek.nl/dementie.

Aandacht voor dementie bij Careaz

Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september, besteedt Careaz extra aandacht aan dementie. Het thema is Samen Bewegen. Bewegen is belangrijk voor de kwaliteit van leven voor iedereen met én zonder dementie. Het is goed voor uw gezondheid, u heeft minder snel hulp nodig bij de dagelijkse activiteiten en het geeft veel mensen een goed gevoel. Komt u op zaterdag 21 september samen bewegen? De middag is toegankelijk voor iedereen; bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers, medewerkers en externen. U bent van harte welkom van 13.30 tot 16.30 uur bij Careaz J.W. Andriessen, Koppeldijk 40 in Borculo. Het is gezellig en gezond! Vooraf aanmelden is niet nodig. Loopt u gerust binnen.

Yogadocente Eva laat u deze middag de kracht van Yoga ervaren. Yoga is een rustige beweegactiviteit waar iedereen aan mee kan doen. Het lichaam ervaren op een plezierige manier en ontspanning zijn het uitgangspunt van de les. De ontspanningsmomenten vullen we in met ‘mindful snoezelen’; met aandacht voelen aan verschillende materialen en voorwerpen. Yoga kan ontspanning en plezier bieden aan iedereen. Of u nu goed ter been of minder mobiel bent, iedereen kan meedoen. Deelname is gratis. U bent van harte welkom! De Yoga: sessies zijn om 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur.

Doet u liever iets anders dan yoga? Er zijn nog vele andere beweegactiviteiten waar u gratis aan mee kunt doen. Deze activiteiten hebben een vrije inloop.

Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland: 06-13514411

Advertentie:

Booking.com

Lees ook