Algemeen
Borculo
Featured

18 september 2019

Nieuwbouwplannen in Borculo weer op tafel

Nieuwbouwplannen in Borculo weer op tafel

BORCULO – Al jaren staan grote nieuwbouwplannen in de gemeente Berkelland stil. Dit heeft te maken met de krimp en de terugloop van inwoners uit de regio. Nu de vraag naar woningen groter wordt, wil de gemeenteraad het bouwen van woningen weer toestaan. Oude nieuwbouwplannen in onder andere Borculo worden weer afgestoft en besproken in de gemeenteraad.

Nieuwbouwplannen in Borculo

Het aantal woningen die te koop staan in Borculo is historisch laag. Volgens woningsite Funda staan er in Borculo slechts 29 woningen te koop, waarvan al 6 in onderhandeling met een potentiële koper. Vergelijkbaar met de andere grote plaatsen in Berkelland is het aantal laag. In Ruurlo staan 84 huizen te koop, in Neede 60 huizen en in Eibergen 81 huizen. De vraag is dus groot en het aanbod laag. Vooral het aanbod van betaalbare woningen voor starters is klein.

Een eventueel toekomstige plek voor nieuwbouw is Schollenkamp fase 2 en het Elbrink III. Schollenkamp fase II is het grasveld aan de Rekenseweg. Het gaat hier om een klein aantal woningen. Het Elbrink III is een grasveld op het Elbrink II. Het gebied mocht tijdens de realisatie van het Elbrink II niet worden bebouwd in verband met de stankcirkel rondom de waterzuivering. Nu de waterzuivering gesloten is, is nieuwbouw weer mogelijk.

De plannen voor nieuwbouw zijn door een motie van D66 besproken in de raad van Berkelland. Volgens D66 moet nieuwbouw voorkomen dat inwoners weglopen of kiezen voor omliggende gemeenten. “Mensen van buiten Berkelland moeten een aantrekkelijk aanbod hebben, zodat ze hier gaan wonen” zegt Erik Slotboom van D66.

Te kort aan huurwoningen

Naast koopwoningen is er ook een grote vraag naar huurwoningen. Veel jongeren willen wel in de gemeente Berkelland blijven, maar zijn door de lange wachtrij genoodzaakt te kiezen voor een andere gemeente. Wethouder Maikel van der Neut geeft aan in gesprek te zijn met woningbouwcoöperatie ProWonen.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook