Dit bericht is meer dan een half jaar geleden gepubliceerd. De informatie in dit bericht is wellicht niet meer actueel.

BORCULO – Ongeveer 30 jaar geleden ging de Berkelzomp ‘de Jappe’ voor het eerst het water in, in 1989. Sindsdien wordt er al tientallen jaren gevaren over de Berkel in Borculo, Lochem, Eibergen en Almen. Afgelopen vrijdag werd het jubileum gevierd in de Zompeloze aan de Graaf Wichmanstraat.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie

Stichting de Berkelzomp werd in 1987 opgericht. Een aantal vakmensen hebben een replica gebouwd van een vroege Berkelzomp. Twee jaar later ging de Jappe te water. De zompen werden vroeger gebruikt om vracht te vervoeren over de Berkel. Tegenwoordig zit de boot vol met toeristen.

Opening sluis

Tijdens het jubileum werd de sluis aan de Graaf Wichmanstraat in gebruik genomen. Met het sluisje, onder de nieuwe stalen spoorbrug, is de wens om naar het centrum te varen dichterbij gekomen. Door de sluis kan de Berkelzomp nu richting het centrum varen tot op de vijver tussen Careaz en de Beethovenflat. Het uiteindelijke doel, het centrum, is nog niet haalbaar. De houtenbrug en een duiker bij de Burgemeester Bloemersstraat maken van de wens nog een illusie…

Foto’s: