Home » Algemeen » Zompendag krijgt nieuwe, bredere opzet
Algemeen
Borculo
Featured

24 september 2019

Zompendag krijgt nieuwe, bredere opzet

Zompendag krijgt nieuwe, bredere opzet

BORCULO – ‘Zompendag in historisch Borculo.’ Dat is de nieuwe naam van het evenement als vervolg op de Zompendag. Het historische karakter wordt benadrukt tijdens de vele activiteiten. Daarmee wil de organisatie voor een extra impuls zorgen. ‘Zompendag in historisch Borculo’ wordt gehouden op zondag 6 oktober van 12 tot 17 uur. De meeste winkels zijn geopend.

‘Zompendag in historisch Borculo’ krijgt een bredere opzet. Bezoekers wanen zich tijdens een wandeling van 1 kilometer in vervlogen tijden aangezien het straatbeeld van rond 1900 wordt nagebootst. Ze komen zo langs de mooiste plekjes als het eiland, de bruggetjes, de sluis en de watermolen. Het Dickens festijn in Deventer geldt als voorbeeld voor de organisatie, de Stichting Promotie Borculo (SPB) in nauwe samenwerking met de Borculose Ondernemers Vereniging (BOV). “Je kunt het niet vergelijken, want het is natuurlijk een kleinschalige variant. Maar het concept lijkt erop”, aldus Gerrit Kers. “Uiteraard moet ons festival nog groeien, de intenties zijn er.”

Tijdens ‘Zompendag in historisch Borculo’ is er volop straattheater. Het zorgt voor de typische sfeer van weleer. Dit wordt verzorgd door toneelvereniging Ons Genoegen. Er zijn tal van oude ambachten te zien. Het gaat dan o.a. om een mandenvlechten, mosterd maken, bier brouwen, Staphorster stipwerk, spinnen, kraaltasjes breien/haken, hout draaien, midwinterhoorns maken, bezembinden, kantklossen, poppen maken, kaart schilderen, stoelenmatten en Grolse wanten breiden. Daarnaast komen een kaarsentrekker, een touwslager en een koperslager in actie. Er valt dus genoeg te zien en te beleven!

Berkelzomp staat centraal

De basis van de Zompendag oude stijl blijft overigens overeind. Dat betekent dat de Berkelzomp wederom een belangrijke rol speelt. Er kunnen korte vaartochtjes worden gemaakt door het centrum. Dat gebeurt met De Fute. Als de waterstand het toelaat, kan ook het spectaculaire schutten in de sluis bij de Stadswatermolen met een flink verval worden beleefd. Afvaarten zijn vanaf de steigers in de Molenkolk en bij het oude gemeentehuis. Daar zijn ook de kaartjes te koop. Tijdens de Zompendag geldt een gereduceerd tarief van drie euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar varen gratis mee. De Fute is één van de vier Berkelzompen, met deze boten kunnen tot november toeristische vaarten worden gemaakt in Borculo, Lochem, Eibergen en Almen. Natuurlijk ontbreken de Berkelschippers niet. Ze staan ook wel bekend staan als de Zompenkearls. Ze zingen oudhollandse liedjes en vertellen boeiende anekdotes. Verder is er braderie, modeshows en staan er oude brandweerwagens opgesteld. De Lebbenbrugge demonstreert het proces van vlas tot linnen. Muzikaal komen de mensen aan hun trekken met optredens van Koperen Ko en Dick van Altena.

Dat is nog niet alles, want ook kinderen komen aan hun trekken. Ze kunnen pompoenen uitschillen en met berkelzompen of liever Berkelzompjes aan het werk. Die staan namelijk ook op een andere manier centraal. Kinderen kunnen kleine houten Berkelzompen van zo’n 20 centimeter bouwen. Al deze bootjes worden later die dag tegelijkertijd te water gelaten voor een heuse race. De kinderen met de snelste bootjes winnen een leuke prijs.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook