Algemeen
Berkelland
Featured

14 januari 2020

Berkelland wil traditie paasvuur behouden

Berkelland wil traditie paasvuur behouden

BORCULO – De traditie paasvuur blijft ‘gewoon’ bestaan in de gemeente Berkelland. Op 11 november 2019 is er een openbare bijeenkomst geweest over de paasvuren. Het gedeelde beeld was dat de traditie belangrijk is voor de inwoners van de gemeente Berkelland.

In 2019 konden de paasvuren niet worden aangestoken door de droogte. Er waren 79 paasvuren aangevraagd. Dat aantal maakte het voor de brandweer onmogelijk om ze allemaal vooraf te controleren. Door het aantal paasvuren te verminderen, wil de gemeente de paasvuurtraditie behouden. Stookontheffingen die te laat worden aangevraagd, kunnen niet meer worden aangestoken als paasvuur.

Er is afgesproken dat de brandweer de aangevraagde locaties vooraf gaat bezoeken. Dan wordt gekeken of voldaan kan worden aan de richtlijnen van de Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio heeft afstanden vastgesteld waarbinnen de paasvuren veilig kunnen worden aangestoken. Voldoet een paasvuur aan de richtlijnen, dan kan het ook bij langdurige droogte worden aangestoken. Een paasvuur in de (kleine) kernen en buurtschappen is in ieder geval toegestaan als die voldoet aan de richtlijnen. Daarbij hoeft er geen sprake te zijn van traditie. Ligt een paasvuur daarbuiten? Dan kan er alleen gestookt worden als er al vele jaren op die plek een paasvuur wordt ontstoken.

U kunt vanaf nu een paasvuur aanmelden

U kunt via www.gemeenteberkelland.nl/paasvuur aangeven dat u van plan bent om een paasvuur op te bouwen. Na deze melding gaat de gemeente samen met de brandweer bekijken of dat op de gekozen locatie mogelijk is. Na 1 maart 2020 is het niet meer mogelijk om een paasvuur te melden.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook