Algemeen
Berkelland
Featured

22 januari 2020

Holocaustmonument Levenslicht te zien in Berkelland

Holocaustmonument Levenslicht te zien in Berkelland

BORCULO – Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Berkelland, is van 22 januari tot 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij de synagoge in Borculo.

104.000 lichtgevende stenen

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo¬caust. Alle stenen zullen op 16 januari eerst één groot monument vormen in Rotterdam. Vervolgens worden de stenen, samen met uv-lichtbronnen, verspreid onder de deelnemende gemeenten waar ze ongeveer twee weken te zien zijn.

Wanneer te bezichtigen?

Het monument wordt geplaatst bij de synagoge, Weverstraat 4 in Borculo. Het monument zal tussen 22 januari en 2 februari iedere dag van 17.00 tot 19.00 uur te bezichtigen zijn. Op de vrijdagavonden is van 17.00 tot 21.00 uur het monument te zien. Meer informatie over de synagoge is te vinden op www.synagogeborculo.nl.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook