Algemeen
Borculo
Featured
Foto's

11 maart 2020

De ‘Jappe’ klaar voor nieuw vaarseizoen

De ‘Jappe’ klaar voor nieuw vaarseizoen

BORCULO – De Berkelzomp “Jappe” is na een grondige onderhoudsbeurt weer klaar voor een nieuw vaarseizoen op de Berkel in Borculo.

Op vrijdag 7 maart is de Berkelzomp ‘Jappe’ weer te water gelaten. Bijzonder dit jaar is het 31e vaarseizoen met dezelfde boot, zoals deze in 1989 te water is gelaten. Dit kan alleen als de boot goed wordt onderhouden door de Berkelschippers, allen vrijwilligers. Elke winter gaat de boot naar binnen in de Zompenloze om te drogen, eventueel slechte delen te vervangen, te schuren en opnieuw te schilderen. Hij glimt nu van boven tot onder en is klaar voor een nieuw vaarseizoen. Het vaarseizoen begint op 1 april 2020

Varen door duikersluis

Afgelopen jaar is de duiker onder de Graaf Wichmanstraat voorzien van sluis schuiven. Daarom is er een extra vaartocht toegevoegd aan de vaarten over de Berkel met de Jappe. Op afspraak kan er in het weekend gevaren worden door de duiker met sluis deuren. De wens om richting het centrum te varen komt ook daardoor steeds dichterbij. Laatste obstakel is nu nog de doorvaart onder de Burgemeester Bloemersstraat.

“We hopen weer veel gasten te mogen ontvangen in onze Zompenloze aan de Graaf Wichmanstraat 48a in Borculo, om met hen een plezierige tocht over de Berkel te maken.”

Naast de reguliere tocht over de oude en nieuwe Berkel zijn er diverse arrangementen. Zo is er de IVN natuurwandeling met gids en Berkelzompvaart, de zonsondergangsvaart, de dauwvaart met wandeltocht op Hemelvaartsdag, de nacht van de nachtvaart en de herfstvaart met wandeltocht. Voor de jonge vaargasten is er de piratentocht (vaak een kinderfeestje). Op www.stichtingberkelzomp.nl staat alle informatie over alle vaarmogelijkheden. Boeken kan via Toeristische Informatie Borculo. Tel. nr.: 0545-271966. Ook varen er Berkelzompen van ‘Stichting Berkelzomp’ in Eibergen, Lochem en Almen.

Schoolproject

Het Watermuseum in Arnhem heeft een educatief schoolproject over de Berkel samen met het Waterschap Rijn en IJssel. In Borculo en Eibergen verzorgt Stichting de Berkelland, met de Berkelzomp, de vaartocht als onderdeel van het project. “Wij willen de basisscholen in de Achterhoek graag nog eens attenderen op dit leuke educatieve schoolproject.” De basisscholen kunnen deelname voor hun groep 7 of combinatiegroep 7/8 aanmelden bij het Watermuseum in Arnhem via een mail naar info@watermuseum.nl.

Foto’s:

Advertentie:

Booking.com

Lees ook