Algemeen
Borculo
Featured

3 mei 2020

Borculose stadsapp vanaf nu te downloaden

Borculose stadsapp vanaf nu te downloaden

BORCULO – Borculo heeft vanaf maandag 4 mei een eigen stadsapp, die gebruikt kan worden tijdens een stadswandeling in ons prachtige Berkelstadje. De stadsapp is een bundeling van alle projecten die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in Borculo.

Peter Nieuwenhuis is een van initiatiefnemers en nauw betrokken bij de realisatie van de app: “De stadsapp is een stadswandeling en bedoeld om de geschiedenis van de stad Borculo levendig te houden en daarmee de identiteit van de stad te bewaren en te versterken. Dat doen we niet alleen voor de eigen inwoners, maar ook voor de bezoekers aan Borculo. Tijdens de stadswandeling komt de wandelaar langs de markante plekken die de geschiedenis van de stad vertellen. Omdat geschiedenis nooit af is, zal ook de stadsapp regelmatig doorontwikkeld worden.”

75-jaar bevrijding

Dit jaar is het 75-jaar geleden dat Borculo bevrijd werd door de Canadezen. Speciaal hiervoor is een thematische route binnen de app gerealiseerd. Het is een herdenkingsroute die langs de Stolpersteine voert. Deze stenen vertellen het verhaal van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. Op de plaatjes staan naam, geboortedatum, datum deportatie en datum van overlijden. Peter Nieuwenhuis: “De Stolpersteine zijn geadopteerd door de leerlingen van de Jorisschool. Zij zijn de eerste leerlingen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd. De bedoeling is om ook andere oorlogsmonumenten te laten adopteren door kinderen. De leerlingen van de Jorisschool maken jaarlijks de Stolpersteine schoon en krijgen in ruil daarvoor een gastles. Zo houden we de geschiedenis van de oorlog levend bij de nieuwe generaties. Dat is belangrijk omdat er straks geen ooggetuigen meer zijn. Je kunt de stadsapp ook zien als een hedendaagse manier om kennis over te dragen van het verleden.”

Net als de Borculose geschiedenis staat de stadsapp zeker niet stil. Zo zijn er al ideeën om een speciale route te ontwikkelen over de Stormramp van 1925. “Wordt vervolgd”.

De Borculose stadsapp – te vinden onder de naam ‘Stadswandeling Borculo’ – is vanaf nu te downloaden via de Google Play Store en de Apple Store.

Foto: Impressie Stadswandeling Borculo

Advertentie:

Booking.com

Lees ook