Algemeen
Borculo

12 maart 2021

Een bijzonder wooninitiatief in Borculo: ‘Samen bouwen, samen leven’

Een bijzonder wooninitiatief in Borculo: ‘Samen bouwen, samen leven’

BORCULO – Geert Weijs en Jo Kloosters willen in Borculo graag een gemeenschappelijk woonproject bouwen via collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Zij zijn op zoek naar mensen die ook willen bouwen en mee willen doen in dit proces.

Het idee is met een groep mensen van alle leeftijden samen 6 tot 10 koopwoningen te laten bouwen zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een projectontwikkelaar. Geert en Jo zoeken mensen die naoberschap hoog in het vaandel hebben staan en die ook willen gaan voor energiezuinigheid, zoals ‘nul op de meter’. Daarnaast is een belangrijk uitgangspunt ‘gebruik in plaats van bezit’. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: een kleine eigen tuin waardoor er ruimte is voor een grote gezamenlijke tuin waarin van alles mogelijk is. Ook samen spullen delen, zoals tuingereedschap, een ladder of zelfs wasmachines, is een mogelijkheid. Behalve de uitgangspunten van goed naoberschap, ‘nul op de meter’ en ‘gebruik in plaats van bezit’ ligt er nog weinig vast. Mensen die meedoen in dit initiatief gaan in samenspraak het idee verder ontwikkelen.

Ontwikkelen in samenspraak  

Er komt veel bij kijken om samen de rol van ontwikkelaar te vervullen. Het is een meerjarig proces. Geert en Jo hebben Katja van der Valk, een zeer ervaren CPO-begeleide van Buildingcommunity, bereid gevonden dit proces te begeleiden. ‘Met Katja hebben we een hele sterke begeleider gevonden, die de groep goed kan begeleiden maar die ook haar mannetje staat als het gaat om overleg met gemeente of aannemers’, aldus Geert en Jo.

Bereidheid bij de gemeente

De gemeente Berkelland denkt mee over een geschikte locatie in Borculo voor het initiatief en verkent met Geert Weijs en Jo Kloosters de mogelijkheden.

Wie belangstelling heeft voor dit CPO-project kan zich tot en met uiterlijk maandag 22 maart melden bij Geert Weijs en Jo Kloosters, (0545) 27 50 51. Belangstellenden krijgen het visiedocument. De volgende stap is een (digitale) informatiebijeenkomst voor de belangstellenden op donderdag 25 maart om 19.30 uur. Bij deze bijeenkomst is Katja van der Valk aanwezig om toe te lichten hoe het proces werkt en haar ervaringen te delen.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook