Algemeen
Borculo

22 april 2021

Monument 1925 in volle bloei

Monument 1925 in volle bloei

BORCULO – Vorig jaar op 4 november hadden de leerlingen van de richting Tuinontwerp en – aanleg van het Zone.college in Borculo een bijzondere gastles over de geschiedenis van Borculo en het realiseren van een kleurrijk project. Peter Nieuwenhuis, voorzitter van stichting Borculo, beleef de Berkelstad, gaf een gastles over de stormramp in 1925 en liet ondermeer filmmateriaal zien van vlak na de ramp.

Op 10 augustus 1925 voltrok zich de stormramp in Borculo. De schade aan de huizen en gebouwen was enorm. Er vielen 4 doden en ruim tweeduizend mensen raakten dakloos. Burgemeester De Muralt richtte een rampenfonds op dat ruim 3 miljoen gulden opbracht. Dit fonds kennen we tegenwoordig als Giro 555. Daarna volgde de praktijkles onder leiding van Dominick Eghuizen (Hoveniersbedrijf IDgroen) en leerkracht Mathijs Geltinck waarbij er samen met wethouder Maikel van der Neut, 1925 bostulpen werden gepoot op het eiland tussen de Burgemeester Bloemersstraat en de Korte Wal. Op deze plek werd vlak na de stormramp in 1925 een eerste monument opgericht. Hier werden alle stobben van de bomen verzameld die in Borculo en in de omgeving waren omgewaaid.  Nu bloeit de tulpencycloon en herinnert ons aan de wederopbouw van Borculo na de stormramp en symboliseren de toenmalige woorden van burgemeester De Muralt: “In het voorjaar zal er een nieuw Borculo oprijzen uit de puinhopen”.

Peter Nieuwenhuis: “Wat een prachtig project om op deze wijze met de jeugd stil te staan bij de stormramp en dit kleurrijk project te maken waar we met zijn allen nog jaren van kunnen genieten in het voorjaar.”

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook