Algemeen
Borculo

6 september 2021

Berkellandse Kunstwandelroute loopt ten einde

Berkellandse Kunstwandelroute loopt ten einde

BORCULO – Ruim 15 weken hebben ze de wandelaars in het fraaie natuurgebied van Staatsbosbeheer  en Waterschap Rijn en IJssel, rondom het Galgenveld en De Lebbenbrugge, en rondom de lus in de Slinge een toevoeging aan het bestaande landschap geboden: de 33 creaties die door de bijna evenzovele kunstenaars daar in mei van dit jaar werden geplaatst en die deze maand weer verwijderd zullen worden.

Of ze een welkome aanvulling op het landschap waren of juist niet, daarover zullen de meningen verdeeld zijn en zal ook de persoonlijke smaak van de talloze bezoekers van de Berkellandse Kunstwandelroute een rol spelen.

Bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, het officiële startpunt van de route, hebben ze het er in ieder geval druk mee gehad. 

Aan de hand van een routegids konden de Berkellandse wandelaars en de vele toeristen, alleen of in kleinere of grotere groepen, de route lopen. Middels een korte toelichting daarin op ieder werk konden zij zich een beeld vormen de achterliggende gedachten. Wat moest de diverse deelnemende kunstenaars geïnspireerd hebben om uit een en hetzelfde landschap een zo grote diversiteit aan ‘kunst’-werken te creëren.

Te oordelen aan de blikken van de bezoekers en hun reacties wisselden bewondering en verwondering elkaar af tijdens de ongeveer 3½ kilometer lange route waarlangs de kunstwerken en de door leerlingen van het MAxX college gemaakte kastjes t.b.v. de meewandelende kinderen stonden opgesteld.

Nog even en het landschap komt weer teruggebracht in de staat die het had aan het begin van de Kunstwandelroute, zij het dat het frisse groen van eind mei nu toch al wat herfstkleuren begint te vertonen.

Ook enkele kunstwerken, 3 maanden lang aangetast door zon, wind en regen, beginnen sporen van uitputting te vertonen. Maar ze hebben alle, met slechts één uitzondering, een expositie in de vrije natuur, open voor iedereen, zonder bewust toegebrachte beschadigingen overleefd. Een mooier bewijs van waardering voor het werk van de kunstenaars is in deze tijd haast niet denkbaar.

Nog even dus. Want het weekend van 11 en 12 september zal het laatste weekend zijn waarin de eerste Berkellandse Kunstwandelroute nog gelopen kan worden. Kunstkring BArt, de organisator van de wandelroute, zou dat gebeuren graag afgesloten hebben met een fantastisch en gezellig Kunstplein, maar de Coronamaatregelen, die meer dan 1½ jaar als een dreiging boven de wandelroute hebben gehangen, strooiden ook hiervoor roet in het eten. Jammer.

Zondag 12 september zijn er bij de Lebbenbrugge uiteraard weer kunstenaars aanwezig om uitleg en demonstraties te geven van en over hun werken dus kom langs en genieten van alles  hopelijk met mooi weer  Mooi genoeg om dat weekend nog éénmaal de wandelroute te lopen en alle creaties te bekijken de meeste kunstwerken zijn ook te koop info via visitekaartjes bij de Lebbenbrugge. Vanaf maandag 13 september worden de kunstwerken  verwijderd.

Startpunt is nog steeds Boerderijmuseum “De Lebbenbrugge” aan de Lebbenbruggedijk 25 in Borculo. Er zijn nog routeboekjes verkrijgbaar. En anders kunt u ze voor 4 euro kopen bij de Lebbenbrugge en de Berkellandse VVV’s/TIPs.

Advertentie:

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023
Booking.com

Lees ook