Algemeen
Borculo
Featured

30 december 2021

Waterlekkage in centrum eindelijk gedicht

Waterlekkage in centrum eindelijk gedicht

BORCULO – De vrijdagmiddag voor Kerst diende zich een ‘water-lekkage’ aan, in het Perkamentlaantje te Borculo. Er stroomde wat water uit de grond. Vitens werd opgeroepen en na een eerste inventarisatie is besloten te wachten tot de andere dag, om bij daglicht e.e.a. verder te onderzoeken. Vitens medewerkers hebben op eerste Kerstdag, geprobeerd een mogelijke waterleidinglekkage te traceren. Het lekwater kwam evenwel vanuit de betonnen duiker van de ‘oude’ Leerinkbeek. Doordat er geen verdere klachten waren, van weinig druk en/of geen drinkwater in de buurt, is het uitstromende water ‘gekanaliseerd’ afgevoerd tot in de watergang naast het Perkamentlaantje.

Maandags na Kerst heeft Vitens verder onderzocht en werd geconcludeerd dat het toch -haast zeker- een lekkage in een drinkwaterleiding moest zijn. Op verschillende plekken in de omgeving, in de Voorstad tussen Perkamentlaantje en Korte Molenstraat, werd de waterleiding opgegraven en ‘hoe bizar’, kwam feitelijk op al die plekken ‘water’ naar boven. Na regelmatig; “ja, hier moet het lek…..”, werd er geen directe lekkage gevonden. Het lekwater zocht zich schijnbaar steeds een weg langs de ondergrondse kabels en leidingen, en, zelfs -duidelijk waarneembaar- door het riool. Waar er dan ruimte kwam door de opgravingen ’borrelde’ het omhoog. Het lekwater had zich dus zo ook een weg gezocht, via die genoemde Leerinkbeek-duiker, tot in het Perkamentlaantje.

Uiteindelijk op woensdagmiddag, na vele uren graaf- en zoekwerk en de moedeloosheid in zicht kwam, werd uiteindelijk het feitelijke lek gevonden in de Voorstad ter hoogte van huisnummer 12.

Het bleek een radiale breuk in een gietijzeren drinkwaterleiding en die breuk, naar alle waarschijnlijkheid, is ontstaan door grondzettingen. Het lek is gedicht en in samenwerking met gemeentewerken en andere partijen, de opgravingen- en het straatwerk hersteld.

De foto’s laten een wat bizar beeld zien, als gevolg van een spookachtige waterleiding-breuk.

Foto’s: Han ten Brinke

Advertentie:

Booking.com

Lees ook