Algemeen
Borculo

24 maart 2022

Berkelzomp ‘Jappe’ klaar voor een nieuw vaarseizoen

Berkelzomp ‘Jappe’ klaar voor een nieuw vaarseizoen

BORCULO – Vrijdag was het weer zover. Na bijna 3 maanden in onderhoud te zijn geweest  is de boot  “de Jappe”  met behulp van een hijskraan te water gelaten. De boot glimt weer aan alle kanten. Na 32 jaar ziet de boot er nog steeds goed uit dankzij de vrijwillige schippers.

Bijzonder is dat we nu het 33e vaarseizoen ingaan met nog steeds dezelfde boot zoals hij in 1989  te water is gelaten. Dit kan alleen als de boot goed wordt onderhouden door de Berkelschippers, allen vrijwilligers. Elke winter gaat de boot naar binnen in de Zompenloze om te drogen, eventueel  slechte delen te vervangen, te schuren en opnieuw te schilderen. De boot ligt klaar om  aan een nieuw vaarseizoen te beginnen.

Na 2 jaar corona tijd met alle beperkingen en regels en  een beperkte periode van het vaarseizoen gaan ze nu weer direct van start op 1 april. Ook mag er nu met een volle boot  met vaargasten worden gevaren. De Berkelzomp hoopt weer veel gasten te mogen ontvangen in de Zompenloze aan de Graaf Wichmanstraat 48a in Borculo, om met hen een plezierige tocht over de Berkel te maken. De Jappe vaart nu alleen nog de reguliere tochten over de oude en nieuwe Berkel.

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Toekomst

Aan het eind van het vaarseizoen hoopt de stichting de huidige arrangementen uit te kunnen breiden door te varen via de duikersluis richting het centrum. Ze hopen dat dit jaar gestart wordt met de bouw van de brug over de Berkel in Burgemeester Bloemersstraat. Men kan in ieder geval boeken voor de reguliere vaarten, zomeravondvaarten, IVN tochten en voor de jongste vaargasten kan als verjaardag  feestje  bij voldoende deelname een piratentocht geregeld worden.

Omdat ook dit jaar veel vakantiegangers in Nederland blijven is de verwachting dat veel gasten gebruiken maken van een heerlijk tochtje over de Berkel. De schippers vertellen enthousiast over hun boot, wat erop en langs het water gebeurt en hoe vroeger de Berkelzomp gebruikt werd voor transport van allerlei waren. Op www.stichtingberkelzomp.nl is meer informatie te vinden.

Boeken kan via Toeristische Informatie Borculo. Tel. nr.: 0545-271966. Ook varen er Berkelzompen van “Stichting Berkelzomp” in Eibergen, Lochem en Almen.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook