Algemeen
Borculo

19 september 2022

Koninklijke Erepenning voor Muziekvereniging De Eendracht in Haarlo

Koninklijke Erepenning voor Muziekvereniging De Eendracht in Haarlo

HAARLO – Burgemeester Van Oostrum reikte op 17 september 2022 om 15.00 uur een Koninklijke Erepenning uit aan Muziekvereniging De Eendracht. De uitreiking vond plaats tijdens de jubileumreceptie in Hotel Café Restaurant Prinsen aan de Eibergseweg 13 in Haarlo.

De geschiedenis van de vereniging

De eerste gegevens dateren uit 1922 en op 9 september dat jaar was de oprichting een feit. Er werd gespeeld op gebruikte instrumenten. Door het werven van donateurs en sympathisanten kwam er geld in het laatje. Verder verzorgde men optredens bij Hotel Burgers en dansmuziek op bruiloften en dorpsfeesten voor extra geld in kas. Rond 1925 kon men nieuwe instrumenten kopen. In de jaren dertig kende de vereniging gouden jaren. Op festivals en concoursen werden diverse ereprijzen behaald. In 1939 is de officiële supportersvereniging opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er toch ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum een concert gegeven. Ook latere jubilea werden altijd uitgebreid gevierd. In 1956 werd de drumband en de Sweet Rythm Band opgericht. Met de herkenbare Eendracht blauwe uniformjassen was het uniform in 1964 compleet. De majorettes kwamen in 1970 in beeld. De groep behaalde in 1978 een Nationale titel. Sinds 1973 maakt De Eendracht deel uit van de optocht op Carnavalsmaandag in Weseke in Duitsland. In 1976 werd vanuit de vereniging De Berkelkapel opgericht. Een Egerländer Blaasorkest met ook andere muziekstijlen in hun repertoire. Verder kent de vereniging sinds 1977 een jeugdorkest.

Wat maakt deze muziekvereniging nu zo bijzonder

De vele jaarlijkse activiteiten, zoals twee donateursconcerten, het dikke bomenconcert, muzikale omlijsting bij het paasvuur, openingsconcert bij het Zomerfeest in Haarlo, inhalen van de avond 4 daagse, het brengen van serenades en het lopen van diverse optochten. De saamhorigheid binnen de vereniging is groot. Jong en oud trekt met elkaar op en voelt zich betrokken.

Het 100-jarig bestaan wordt groots gevierd

Heel 2022 staat in het teken van het 100-jarig bestaan. De vereniging vindt het belangrijk om feest te vieren met de Haarlose bevolking. In een kleine gemeenschap kun je niet zonder elkaar en doe je de dingen die er zijn met elkaar.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook