Algemeen
Gelselaar

28 februari 2023

Toneelvereniging De Eendracht Gelselaar brengt ‘Wat ’n Smiesterd’ op de planken

Toneelvereniging De Eendracht Gelselaar brengt ‘Wat ’n Smiesterd’ op de planken

GELSELAAR – In Gelselaar zijn de repetities voor de voorjaarsuitvoering van toneelvereniging De Eendracht in volle gang. Op de zaterdagen 11 en 18 maart wordt namelijk het stuk “Wat ’n Smiesterd” opgevoerd. Aan dit stuk doen maar liefst 10 spelers mee.

“We merken dat onze leden weer zin hebben om te spelen; eigenlijk hadden we een stuk in gedachten waar 6 spelers aan zouden mee spelen” legt regisseur Daan Uenk uit. “Echter gaven zoveel leden aan mee te willen spelen, dat we moesten opschalen. Gelukkig hadden we dit stuk al gelezen en waren we hier ook allemaal heel enthousiast over”. Dan valt er een stilte bij de regisseur, die zelf al tientallen jaren lid is van De Eendracht. Hij legt uit: “Op dit moment maak ik deel uit van de stukkencommissie. Met deze commissie lezen we toneelstukken en zoeken we het meest geschikte stuk uit om te gaan spelen. De afgelopen periode zat ik in de stukkencommissie met Alex Riethorst, Erna Rouhof en Hermien Luttikhedde”. Samen zochten zij het stuk “Wat ’n smiesterd” uit. Vooral Hermien was erg enthousiast over dit stuk. “We hadden nog maar een paar keer gerepeteerd toen Hermien plotseling overleed. Daar werden we allemaal heel erg stil van. Des te bijzonderder is het dat we dit stuk spelen in maart”.

Daan wordt bij de regie wederom geassisteerd door Mina Reurink. De in Gelselaar geboren en getogen Mina is al meer dan 50 jaar lid van De Eendracht en werd in november benoemd tot erelid. “Wat ’n Smiesterd” draait om een postbode die sinds vijf jaar wethouder is. Door een klagend stel (Harriet te Winkel en Gerard Bannink) dat in de gemeente is komen wonen maakt de wethouder zich niet populair bij zijn inwoners. Dit levert natuurlijk weer enorm komische taferelen op. Helemaal als de secretaresse (Mariska Eeftink) van de wethouder op zoek gaat naar een vrouw voor de gemeentebode (Jeroen Nieuwenhuis). De rol van de wethouder wordt gespeeld door Bas te Velthuis. Hij vertelt: “Ook nu weer hebben we een superleuke groep, ik vind het stuk echt fantastisch. Samen met Erna Rouhof heb ik in het tweede bedrijf een dialoog. Tijdens de eerste vier repetities kwamen we zelf al niet meer bij van het lachen… heel benieuwd hoe het publiek zal gaan reageren”.

In november werd ook Henk Wannink gehuldigd als jubilaris; hij is al 25 haar lid van De Eendracht. Henk is er dit keer ook weer bij. Hij speelt de voorzitter van de pluimveefokvereniging en de blaaskapel. Beide verenigingen zorgen echter nogal voor wat overlast, waardoor de voorzitter zich moet verantwoorden bij de wethouder. Het mooie is dat Henk zelf ook jaren lid was van een pluimveevereniging. Zijn dochter Erika vertolkt ditmaal de rol van nieuwsgierige winkelierster, Monique Roesink is de vrouw van de wethouder en Gerrit Harderwijk een bijzondere professor.

Het stuk speelt zich af in het voormalige vogelhok van de wethouder, dit is nu echter omgebouwd tot kantoor. Hiervoor wordt het toneel bij Café Florijn in Gelselaar weer helemaal opgetuigd. De ordnerkasten en bureaus zullen hun plekje krijgen en dan kan het publiek op zaterdag 11 maart om 20.00 uur gaan genieten van het toneelspel. Een week later, op zaterdag 18 maart, wordt ‘Wat ’n Smiesterd’ zelfs twee keer opgevoerd. In de middag om 14.30 uur en in de avond om 20.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Café Florijn. Hiervoor kan men bellen met 0545-481283. Kaarten kosten in de voorverkoop € 7,-, op de speeldagen zelf zijn de kaarten aan de kassa te koop voor € 8,-. Basisschoolleerlingen in gezelschap van een volwassene hebben gratis toegang. Toneelvereniging De Eendracht is altijd op zoek naar nieuwe leden. “Mede door onze bloeiende jeugdafdeling zien we dat we kunnen blijven verjongen, maar nieuw talent is altijd welkom” vertellen Daan, Erna en Mina. Zij zijn alle drie ook betrokken bij het jeugdtoneel. Als het je leuk lijkt een keer mee te spelen, kom dan naar een van de uitvoeringen en laat dit weten aan een van de aanwezige bestuursleden.

Advertentie:

Booking.com

Lees ook